Radio Opole » Wiadomości z regionu
2024-03-31, 09:00 Autor: Joanna Gerlich

Marzena Gruszka z Kadłuba sama nauczyła się pięknej sztuki kroszonkarskiej

Marzena Gruszka i jej kroszonki [fot. Joanna Gerlich]
Marzena Gruszka i jej kroszonki [fot. Joanna Gerlich]
Marzena Gruszka i jej kroszonki [fot. Joanna Gerlich]
Marzena Gruszka i jej kroszonki [fot. Joanna Gerlich]
Marzena Gruszka i jej kroszonki [fot. Joanna Gerlich]
Marzena Gruszka i jej kroszonki [fot. Joanna Gerlich]
Kroszonkarstwem zajmuje się połowę swojego życia, a od kilku lat, jak sama mówi, jej prace wyglądają profesjonalnie. Marzena Gruszka to młoda mieszkanka Kadłuba (gmina Strzelce Opolskie), która pięknej sztuki zdobienia jaj nauczyła się sama.
- Zaczęło się od tego, że brat przyniósł do domu kroszonkę - mówi Marzena Gruszka. - Kazałam sobie mamie pofarbować jajko, próbowałam odwzorować ten wzór i jakoś tak wyszło, że zajęłam się tym później. Z roku na rok coraz więcej zaczęłam coraz więcej krosić, kraszać jajka. Sama się uczyłaś, czy ktoś cię uczył? - Sama się uczyłam i o dziwo u mnie w rodzinie nie ma takiej osoby, która właśnie drapie jajka – dodaje.

Żeby wykonać kroszonkę najpierw trzeba zrobić wydmuszkę, a następnie ją zafarbować.

- Najtrudniejsze jest to, żeby wszystko równo wyszło – mówi pani Marzena. - Mam takiego krytyka w domu, mojego męża, który mówi: no tutaj masz krzywo. No niestety muszę poprawiać. Nie wygumuje się tego, ale następnym razem już bardziej zwracam uwagę na to, żeby było prosto. Wiadomo, linie jakieś tam, które muszą być proste, maluję sobie ołówkiem – dodaje.

Marzena Gruszka najbardziej lubi robić kroszonki na skorupce zafarbowanej na ciemno, bo wtedy wyraźniej widać wzór. Dla znajomych i przyjaciół zaczyna je przygotowywać już zimą, gdy wieczory są długie. Spod jej rąk w sezonie średnio wychodzi 100 kroszonek.
Marzena Gruszka cz. 1
Marzena Gruszka cz. 2

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »