Radio Opole » Wiadomości z regionu
2023-06-24, 18:15 Autor: Witold Wośtak

Kulinarna bitwa na plaży. W Lewinie Brzeskim promowano regionalne potrawy

Powiatowe eliminacje "Bitwy Regionów" w Lewinie Brzeskim [fot. Witold Wośtak]
Powiatowe eliminacje "Bitwy Regionów" w Lewinie Brzeskim [fot. Witold Wośtak]
Powiatowe eliminacje "Bitwy Regionów" w Lewinie Brzeskim [fot. Witold Wośtak]
Powiatowe eliminacje "Bitwy Regionów" w Lewinie Brzeskim [fot. Witold Wośtak]
Powiatowe eliminacje "Bitwy Regionów" w Lewinie Brzeskim [fot. Witold Wośtak]
Powiatowe eliminacje "Bitwy Regionów" w Lewinie Brzeskim [fot. Witold Wośtak]
Powiatowe eliminacje "Bitwy Regionów" w Lewinie Brzeskim [fot. Witold Wośtak]
Powiatowe eliminacje "Bitwy Regionów" w Lewinie Brzeskim [fot. Witold Wośtak]
Powiatowe eliminacje "Bitwy Regionów" w Lewinie Brzeskim [fot. Witold Wośtak]
Powiatowe eliminacje "Bitwy Regionów" w Lewinie Brzeskim [fot. Witold Wośtak]
Siedem kół gospodyń wiejskich z powiatu brzeskiego i opolskiego bierze udział w eliminacjach kulinarnej Bitwy Regionów 2023. Imprezę zorganizowano na plaży w Lewinie Brzeskim.
Celem jest promowanie regionalnych potraw i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. To czwarte z sześciu eliminacji powiatowych na Opolszczyźnie. Waldemar Janeczek, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu, jest pod wrażeniem poziomu konkursu.

- W każdym praktycznie powiecie mamy niezły orzech do zgryzienia, aby wybrać właściwe koło. Widać wysoki poziom, z roku na rok coraz wyższy. Gdyby takie potrawy serwowała większość restauracji, liczba klientów znacznie by wzrosła.

Na plażę do Lewina Brzeskiego przyjechały panie z KGW w Chróścinie z gminy Lewin Brzeski. Przewodnicząca Anna Zazula opisuje potrawę konkursową.

- Dzisiaj przyjechałyśmy z gołąbkami z tartych ziemniaków. Do tego mamy sos borowikowy, czips z boczku wędzonego i z buraka kiszonego. To jest potrawa przywieziona z Kresów Wschodnich, a więc przekazujemy ją z pokolenia na pokolenie - to jest nasza perełka.

Łukasz Szewczyk, przewodniczący 4-osobowego jury, mówi, w jaki sposób oceniane są potrawy.

- Ocenia się elementy regionalne, elementy dekoracyjne oraz proporcje dania. Ja kładę również nacisk na wprowadzenie nowoczesnych form do tradycyjnych dań. Wiele cech jesteśmy w stanie określić po samym wyglądzie, natomiast wprawni jurorzy i tak są w stanie wychwycić niuanse.

Wioleta Nowakowska z KGW Kały mówi o pieczonych pierogach z ciasta drożdżowego z ciapkapustą.

- Myślę, że to jest nietypowe połączenie ciasta drożdżowego w formie pierogów i farszu z ciapkapusty. Oby to trafiło do serc jurorów. To połączenie naszej regionalnej potrawy poniekąd z nowoczesnością i naszą inwencją twórczą. Nie zdradzamy zbyt dużo, ale ma to również tradycję w naszym regionie.

Na połowę lipca zaplanowano łączone eliminacje dla powiatu oleskiego i kluczborskiego w Byczynie, a na koniec lipca eliminacje dla powiatu nyskiego.
Waldemar Janeczek
Anna Zazula
Łukasz Szewczyk
Wioleta Nowakowska

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »