Radio Opole » Wiadomości z regionu
2011-04-27, 10:16 Autor: Radio Opole

Wymiana zdolnej młodzieży z Opolszczyzny i Ukrainy

Fundacja "Piastun" z Opola organizuje wymianę 150 młodych ludzi z dwóch partnerskich regionów: Opolszczyzny oraz obwodu Iwano-Frankiwskiego. Celem spotkań w ramach projektu jest m.in. propagowanie rozszerzenia Unii Europejskiej oraz wspieranie Polaków żyjących na Ukrainie. Przedsięwzięcia te będą kontynuacją projektów pilotażowych, które zainaugurowano w ubiegłym roku.

Pierwszy z nich zatytułowany jest: "Wolontariat na rzecz przyjaźni i współpracy". – Planujemy również warsztaty szkoleniowe dla uzdolnionej młodzieży z województwa opolskiego oraz młodych, zdolnych i aktywnych Ukraińców. Jego celem jest zbliżenie Ukrainy do struktur Unii Europejskiej. Przedsięwzięcie polega na wykształceniu grupy młodych liderów, zdolnych do działań na rzecz demokratyzacji społeczeństwa w swoich środowiskach – wyjaśnia Krzysztof Pawlak z Fundacji "Piastun".

Projekt "Historia, tradycje i dziedzictwo kulturowe Polski" adresowany jest do naszych rodaków na Ukrainie oraz Kresowian żyjących w naszym regionie. – Chodzi nam o wykształcenie elity ludzi młodych. Przedsięwzięcie skierowane jest do młodych ludzi polskiego pochodzenia, którzy mieszkają w obwodzie stanisławowskim i mogliby przejąć misję oraz dorobek starszych pokoleń w zakresie rozwijania tradycji i kultury. Projekt obejmuje także edukację ludzi o korzeniach kresowych mieszkających na Opolszczyźnie. Celem jest stworzenie możliwości do ich wolontariackiego zaangażowania w działania na rzecz podtrzymania więzi kulturowej z Polakami na Wschodzie – mówi Krzysztof Pawlak.

Pieniądze na realizację tych projektów "Piastun" pozyskano z Ministerstwa Edukacji Narodowej. Finansowe wsparcie deklaruje również Samorząd Województwa Opolskiego. Wymiana młodzieży prowadzona będzie od czerwca do końca października.

Posłuchaj informacji:

Jan Poniatyszyn (oprac. Karolina Kopacz)

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »