Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-03-19, 21:00 Autor: Katarzyna Doros

Różne oblicza dziczyzny. Młodzi kucharze rywalizowali w kulinarnym konkursie "Regionalne Smaki" [ZDJĘCIA]

V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
Dziczyzna flambirowana, konfitowana, marynowana w próżni metodą sous vide lub bejcowana, podawana z grzybami, żołędziami, malinami, a nawet czekoladą. Młodzi kucharze opolskich szkół gastronomicznych rywalizowali w piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Regionalne smaki". W tym roku ich zadanie polegało na przygotowaniu potraw odnoszących się do hasła "Rok daniela. Dary lasu".
- Przygotowałyśmy roladki z bażanta w sosie czekoladowym, a do tego żelkę malinową z musem z wątróbki. Konfitujemy, czyli gotujemy w tłuszczu, żeby nadało to trochę soczystości temu mięsu. Biorąc udział w tym konkursie możemy sprawdzić swoje umiejętności i możemy się dowiedzieć, czy faktycznie to, co robimy jest fajne - mówi Patrycja Żurakowska z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku.

- Najważniejsze dzisiaj w naszym daniu jest sous vie z jelenia, żeby było półkrwiste i sos mamy akurat borówkowo-słodko-ostry. To nasza inwencja twórcza, wszystko próbowaliśmy zrobić oryginalnie, tak smakowo teraz na czasie - dodaje Robert Prymas ze Strzelec Opolskich.

- W ocenie jury najważniejsze są smak, prezentacja i technika wykonania - wyjaśnia Łukasz Marenin z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. - Na pewno widzimy, że bardzo dużo dań jest przygotowanych nowoczesnym sposobem, jak gotowanie próżniowe. Najważniejsza jest tradycja, pierwszy taki, tradycyjny przepis, później można to oczywiście modyfikować.

- Piąta edycja konkursu, ale po raz pierwszy zmieniliśmy jego tematykę. Chcieliśmy zrobić coś innego, bo do tej pory wykorzystywaliśmy mięso wieprzowe, drobiowe, kaszę, a to okazja, żeby podnieść poprzeczkę, bo nie ukrywajmy dziczyzna jest dużym wyzwaniem dla młodzieży - dodaje Bożena Czapska-Czoch, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, gospodarza konkursu.

W konkursie wzięło udział piętnaście zespołów z ośmiu szkół gastronomicznych na Opolszczyźnie. Najlepszą potrawą okazała się polędwica z dzika pieczona w marynacie winno-buraczanej na sianku porowym z puree dyniowym z gruszką, imbirem, chili i kurkami, przygotowana przez Piotra Przysambora i Denisa Surażyńskiego ze Strzelec Opolskich.

Radio Opole patronowało medialnie zmaganiom młodych kucharzy.
Uczestnicy konkursu
Łukasz Marenin, Bożena Czapska-Czoch

Wiadomości z regionu

2019-07-16, godz. 20:30 Do końca wakacji zabytkowa lokomotywa stanie w centrum Kędzierzyna-Koźla Kończy się renowacja zabytkowej lokomotywy TY-2, która ma niebawem pojawić się na placu Kolejarzy w Kędzierzynie-Koźlu. Jeżeli tak się stanie, to zakończy się ... » więcej 2019-07-16, godz. 18:49 Opole w remoncie. Jest spór na linii MZD i WiK Przy ulicy Kośnego w Opolu z powodu prac kanalizacyjnych wprowadzono ruch tylko w jedną stronę. Kierowcy o zmianach dowiedzieli się w dniu rozpoczęcia prac, p ... » więcej 2019-07-16, godz. 18:45 Kuratorium podlicza wyniki rekrutacji do szkół średnich Kuratorium podlicza jak wygląda rekrutacja do szkół średnich na Opolszczyźnie. Według informacji, które do tej pory przygotowano, w powiecie kędzierzyńsko-koz ... » więcej 2019-07-16, godz. 17:11 Oleskie służby mundurowe regularnie sprawdzają bezpieczeństwo na koloniach Bez zastrzeżeń i uwag zakończyła się kontrola bezpieczeństwa Harcerskiego Ośrodka Wypoczynkowego Hufca ZHP Chorzów w Kucobach w gminie Olesno. » więcej 2019-07-16, godz. 16:45 Uderzył pięścią w twarz, ofiara zmarła. Teraz usłyszał wyrok Sąd Rejonowy w Kędzierzynie-Koźlu skazał na 3 lata i 2 miesiące więzienia Przemysława W., za nieumyślne spowodowanie śmierci. Według prokuratury, oskarżony ud ... » więcej 2019-07-16, godz. 15:37 Zderzenie w centrum Opola Do zderzenia dwóch aut osobowych doszło w centrum Opola, w rejonie skrzyżowania ulicy Rejtana z 1 Maja. Jak informują strażacy nikomu nic się nie stało, jedna ... » więcej 2019-07-16, godz. 15:15 Po pierwsze medycyna. Już 4 tysiące podań na kierunek lekarski na Uniwersytecie Opolskim 35 osób na jedno miejsce - takim zainteresowaniem cieszy się kierunek lekarski Uniwersytetu Opolskiego. W tym roku na opolską medycynę papiery złożyło już 4 t ... » więcej 2019-07-16, godz. 14:14 TSKN rusza z projektem dla seniorów i osób niesamodzielnych. Jest infolinia, będzie pomoc sąsiedzka i kluby seniora 20 klubów seniora w małych miejscowościach, 40 opiekunów sąsiedzkich oraz specjalna infolinia. Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Niemców na Śląsku Opolskim wys ... » więcej 2019-07-16, godz. 13:48 Opolska policja poszukuje zaginionego Stanisława Kozy Zaginął Stanisław Koza z Opola. Policjanci poszukują mężczyzny. Ostatni raz widziany był w sobotę (13.07). » więcej 2019-07-16, godz. 12:19 IPN zakończył kolejny etap poszukiwań szczątków żołnierzy "Bartka" na terenie Dąbrówki Biuro Poszukiwań i Identyfikacji IPN zakończyło kolejny etap prac poszukiwawczych na terenie osady Dąbrówka - Hubertus, koło Barutu. To miejsce, gdzie w 1946 ... » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »