Radio Opole » Wiadomości z regionu
2016-09-11, 11:00 Autor: Witold Wośtak

[FOTO] Ozimek kontynuuje II Święto Mostu i Żeliwa - pochód, pokazy i biesiada

II Święto Mostu i Żeliwa w Ozimku [fot. Witold Wośtak]
II Święto Mostu i Żeliwa w Ozimku [fot. Witold Wośtak]
test
test
Barwny korowód historyczny, inscenizacja teatralna, piec dymarski i biesiada - w Ozimku zorganizowano II Święto Mostu i Żeliwa.
Po 13:00 rozpoczęło się nabożeństwo ekumeniczne w miejscowym kościele ewangelickim, a później obchody przeniosły się w bezpośrednie sąsiedztwo mostu z 1827 roku.

Stowarzyszenie Doliny Małej Panwi zadbało o kolorowe stroje z czasów połowy XVIII wieku, kiedy to w Ozimku powstawała huta żelaza.

Państwo Marek i Brygida Głąb mówią, że ich zainteresowanie dawnymi czasami wynika z poznania historii samego mostu oraz huty. - Okazało się, że historia naszej miejscowości nie jest taka banalna. Mamy na myśli okoliczności powstania huty i sposób jej działania. Tutaj jest specyficzne miejsce, bo mieszają się różne kultury – przekonuje pan Marek.

- W ramach stowarzyszenia robimy wykłady historyczne. Przychodzi sporo osób, ale widzimy mały odsetek młodego pokolenia – dodaje pani Brygida.

Dużym zainteresowaniem cieszy się pokazowy warsztat kowala. Janusz Sawicz, zajmujący się tym fachem od 15 lat, przekonuje, że praca daje wiele satysfakcji z powodu wciąż nowych wyzwań. - Kiedyś młody adept w pierwszym roku zdobywał tężyznę fizyczną i jedynie przyglądał się pracy kowala, a dziś jest inaczej.

- Precyzja, skupienie i cierpliwość były pierwszym rokiem pracy i tam następowała weryfikacja kandydatów. Osoby teraz trafiające na warsztat chciałyby nauczyć się wszystkiego od razu. Często zdarza się, że po kilku godzinach ktoś mówi „to zbyt ciężka praca”. Samo rozpalenie ognia, utrzymanie temperatury, dobór młotków czy kleszczy – nikt nie jest w stanie nauczyć się tego w tydzień lub dwa - tłumaczy.

Dzisiejsza część obchodów potrwa do północy, natomiast jutrzejsze (11.09) wydarzenia przy moście rozpoczną się około 12:00.

Radio Opole jest patronem medialnym tej imprezy.
Marek i Brygida Głąb
Janusz Sawicz

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »