Radio Opole » Wiadomości z regionu
2016-09-04, 12:30 Autor: Jacek Rudnik

Radio Opole od poniedziałku w nowej oprawie dźwiękowej [FILM]

Nowa oprawa dźwiękowa Radia Opole!
- Mamy taką zmianę po raz pierwszy od ponad 10 lat i liczę, że nasza nowa oprawa muzyczna m.in. serwisów informacyjnych przypadnie Państwu do gustu - powiedział w porannej rozmowie "W cztery oczy" prezes Radia Opole Piotr Moc. Wprowadzane od jutra (05.09) zmiany to uzupełnienie obowiązującej już od tygodnia nowej jesiennej ramówki Radia Opole.
- Opowiadać o dźwięku się nie da, trzeba go po prostu usłyszeć - powiedział Piotr Moc. - Zachowaliśmy motyw przewodni, czyli tę linię melodyczną Radia Opole, usłyszą Państwo, że jest to Radio Opole tylko w nowszej wersji, jest nowocześnie, jest inne brzmienie, inne tempo.

- Będzie wrażenie, że wiadomości są nieco szybsze. Co więcej, dostosowujemy też playlistę tak, aby całość była spójna - wyjaśniał Piotr Moc.

- Spójność w radiu i ta rozpoznawalność, kiedy włączy się radio o godzinie 7:00 rano, czy o 17:00 ma być tożsama, że to dalej jest Radio Opole - argumentował prezes rozgłośni.

W zupełnie nowym "pakiecie" dźwiękowym Radia Opole pojawi się kilkadziesiąt tzw. dżingli, czyli przerywników dźwiękowych, które urozmaicają program, pozwalają lepiej utrzymać jego spójność i przypominają słuchaczom jakiej rozgłośni słuchają.

- W połączeniu z ilustracją muzyczną naszego programu, właśnie atrakcyjne, nowoczesne dżingle stanowią o tożsamości radia i pozwalają je łatwo zidentyfikować na falach eteru - wskazywał Piotr Moc.

W niedzielnej (04.09) porannej rozmowie "W cztery oczy" prezes Moc potwierdził też, że Radio Opole odnotowało w ostatnim czasie 28% wzrost słuchalności z poziomu 110 tysięcy słuchaczy w grupie wiekowej 15+ w kwietniu do 154 tysięcy na koniec lipca.

Za okazane zaufanie bardzo Państwu dziękujemy. W przyszłym roku Radio Opole będzie obchodzić jubileusz 65 lecia.
Piotr Moc
Piotr Moc - prezes Radia Opole [fot. Justyna Krzyżanowska]
Piotr Moc - prezes Radia Opole [fot. Justyna Krzyżanowska]

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »