Radio Opole » Wiadomości z regionu
2016-08-28, 06:45 Autor: Daria Placek

Muzyka i regionalne wyroby na festiwalu w Kamieniu Śląskim

Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej w Kamieniu Śląskim [fot. Daria Placek]
Koncerty orkiestry dętej, zespołów folklorystycznych z różnych regionów kraju, ale też pyszne jedzenie i dobra zabawa. W Kamieniu Śląskim zorganizowano I Festiwal Tożsamości i Kultury Wsi Odnowionej. Impreza jest częścią ogólnopolskiej konferencji, w której uczestniczyli przedstawiciele samorządów wiejskich. - Pokazujemy to, co mamy najlepszego - mówi burmistrz gminy Gogolin Joachim Wojtala.
- Bogactwo kulturowe ziemi opolskiej - nasza zdobiona porcelana, kroszonki, które nas wyróżniają, ale też inne wyroby rękodzielnictwa. Przede wszystkim produkty regionalne tu z tych małych gospodarstw. Sery prosto z gospodarstwa, miód prosto od pszczelarza, dżemy, różnego rodzaju powidła, to jest szansa na to, by ci, którzy na tę wieś przyjadą, mogli tego wszystkiego spróbować, mogli się tym zachwycać - tłumaczy.

Ważnym elementem festynu był finał święta jabłka. Każdy mógł napić się świeżo wyciskanego soku z tych owoców, a w zależności od tego ilu mieszkańców sołectw pojawiło się na imprezie, tyle jabłek mogli oni zabrać do swoich szkół i przedszkoli.

Jak tłumaczy Edyta Mulka-Gonera z Mościska, wsie muszą iść do przodu i uświadamiać swój rozwój społeczeństwu.

- Musimy pokazywać nasze wsie, bo niestety ludzie o nich zapominają. Zapominają jak to na wsiach było i niestety funkcjonują też stereotypy. Cały autokar dzieci wysiada na wsi, gdzie jest czysto, a oni zatykają nosy. My walczymy ze stereotypami, pokazujemy jak u nas jest fajnie. Mamy nadzieję, że będzie to źródło dochodu, a przy tym się bardzo dobrze wszyscy bawimy - wyjaśnia.

Jak zapowiadał burmistrz Wojtala, zabawa festiwalowa trwała do północy.
27 08g22 00 Festiwal Kamień Śląski 1
27 08g22 00 Festiwal Kamień Śląski 2

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »