Radio Opole » Wiadomości z regionu
2016-03-12, 19:24 Autor: Piotr Wójtowicz

Krajczy: Marcin Ociepa nie jest moim rzecznikiem prasowym

Norbert Krajczy © (fot. Justyna Krzyżanowska)
Norbert Krajczy © (fot. Justyna Krzyżanowska)
- To Sejmik Województwa Opolskiego zajmie się uchwałą krytykującą powiększenie Opola - mówi przewodniczący sejmiku Norbert Krajczy, odnosząc się do słów przewodniczącego rady miasta Opola.
Marcin Ociepa stwierdził w rozmowie z Radiem Opole, że "przewodniczący sejmiku Norbert Krajczy poinformował, że sam osobiście jest przeciwnikiem tej uchwały i wierzy, że ostatecznie nie zostanie ona przez sejmik województwa podjęta".

Norbert Krajczy ripostuje, że Marcin Ociepa nie jest jego rzecznikiem prasowym.

- Przedstawienie stanowiska rzekomo mojego jest nieuprawnione. Rozmowa telefoniczna typu: "Dzień dobry! Może spotkamy się na kawie?" nie jest przedstawieniem mojego stanowiska - mówi nam przewodniczący Krajczy. - Osobiście twierdzę, że nie zawsze większy może wszystko, a uchwała będzie podjęta - dodaje.

Sprawa dotyczy uchwały przygotowanej przez Mniejszość Niemiecką, która negatywnie odnosi się do zamiarów powiększenia Opola o ościenne sołectwa.

Sejmik Województwa Opolskiego, jak wyjaśnia przewodniczący, podejmie rezolucję na sesji wyjazdowej 30 marca w Łosiowie. Swoje stanowiska przygotowały już klub PSL, PiS, MN, brakuje jeszcze PO. Przygotowanie stanowisk nie oznacza jednak, że te kluby popierają tekst uchwały klubu MN. Wiadomo bowiem, że na przykład PiS jest temu przeciwne.

Norbert Krajczy wyjaśnia, że stanowisko sejmiku będzie jeszcze dopracowywane w przyszłym tygodniu, ale uchwała będzie podjęta 30 marca, czyli w dniu, kiedy prezydent Opola wyśle do rządu wniosek dotyczący powiększenia stolicy regionu.
Marcin Ociepa
Norbert Krajczy

Wiadomości z regionu

2024-12-25, godz. 09:00 "Bóg mieszka pośród nas". Dzisiaj obchodzimy uroczystość Narodzenia Pańskiego To najważniejsze po Wielkanocy święto w Kościele katolickim. Obchodzone jest od IV wieku, najpierw w Rzymie. » więcej 2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »