Radio Opole » Wiadomości z regionu
2015-11-09, 13:32 Autor: Dorota Kłonowska

Byli pracownicy nyskiej FSO rozżaleni. Dlaczego nie ma winnych?

[fot.UM Nysa]
[fot.UM Nysa]
Nie milkną komentarze po dniu otwartym w nyskiej FSO. Przez lata byli pracownicy narzekali na bezczynność gminy, teraz niektórym nie podoba się, że władze kupiły zakład za 26 mln zł, zamiast przejąć go za darmo. Domagają się także rozliczeń osób winnych zapaści fabryki.
- Przynajmniej kilkadziesiąt osób powinno za to siedzieć, na czele z inspektorem nadzoru i konserwatorem zabytków – denerwuje się były pracownik nyskiej FSO Jerzy Nowak, patrząc na zdewastowane hale i miejsce po wysadzonej w powietrze lakierni.

Jego zdaniem, Żerań powinien jeszcze dopłacić nyskiej gminie za przejęcie zakładu, który przed laty był wniesiony aportem do FSO. Dziwi się, dlaczego burmistrz zdecydował o kupnie zrujnowanej firmy za ponad 20 mln zł i bez przeprowadzenia referendum.

- Rozumiem rozgoryczenie i także chciałbym te 20 ha dostać za darmo – mówi burmistrz Nysy Kordian Kolbiarz. Argumentuje, że czasy się zmieniły i fabryka stała się majątkiem prywatnej spółki, która mogła ją sprzedać każdemu za ustaloną przez siebie cenę.

Dodajmy, że gmina kupiła FSO w ramach bankowych obligacji, zatem kwota transakcji nie uszczupli jej budżetu. Argumenty te jednak nie przekonały części byłej załogi, która oglądała w sobotę zdewastowany zakład.
Jerzy Nowak i Kordian Kolbiarz

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 U rodziny Cimermanów święta to nie lada wyzwanie. Do wieczerzy zasiądzie w tym roku 19 osób Ponad 150 uszek, kilka litrów barszczu i mnóstwo pierników - tak w skrócie wyglądają przygotowania do wigilii u państwa Cimermanów z Lewina Brzeskiego… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »