Radio Opole » Wiadomości z regionu
2014-01-29, 15:04 Autor: Radio Opole

Dzikie wysypisko w Głubczycach

Dzikie wysypisko śmieci powstało przy ulicy Bytomskiej w Głubczycach. Na gruzowisku po byłej cegielni składowane są materiały budowlane, stare opony, a także asfalt zerwany z remontowanych dróg. Teren ten jest własnością gminy.

Dzikie wysypisko przy ulicy Bytomskiej w Głubczycach
- Mimo że wszystkie te rzeczy można nieodpłatnie zawieźć do punktu segregowanej zbiórki odpadów komunalnych przy ulicy Pocztowej w Głubczycach, nielegalne wysypisko wciąż się powiększa. Gmina powinna jak najszybciej zająć się ogrodzeniem tego terenu, żeby uniemożliwić dojazd - uważa Józef Lenartowicz, głubczycki radny.

- Wjazd na teren po byłej cegielni jest możliwy z każdej strony. Można się tam dostać zarówno z drogi prowadzącej na Kędzierzyn-Koźle, jak i z dróg polnych. Śmieci te nie są już od dłuższego czasu wywożone i zarastają trawą. Gmina powinna zagrodzić wjazd przynajmniej od strony ulicy Kopernika - podkreśla Lenartowicz.

- Materiały budowlane nagromadzone na dzikim wysypisku przy ulicy Bytomskiej zostaną usunięte. Teren ten będzie również wyrównany, co powinno powstrzymać mieszkańców od wywożenia tam odpadów - deklaruje Jan Krówka, burmistrz Głubczyc.

- Z roku na rok staramy się likwidować jak najwięcej dzikich wysypisk. Miejsce po byłej cegielni zostanie posprzątane, nawieziemy również ziemi, żeby wyrównać ten teren. Zależy nam, aby miejsce to w przyszłości przeznaczyć pod budownictwo - dodaje Krówka.

Gmina Głubczyce w tym roku zajmie się również zlikwidowaniem nieczynnego wysypiska przy ulicy Żeromskiego.

Dzikie wysypisko przy ulicy Bytomskiej w Głubczycach

Posłuchaj wypowiedzi naszych rozmówców:





Liliana Trelowska

Wiadomości z regionu

2024-12-25, godz. 09:00 "Bóg mieszka pośród nas". Dzisiaj obchodzimy uroczystość Narodzenia Pańskiego To najważniejsze po Wielkanocy święto w Kościele katolickim. Obchodzone jest od IV wieku, najpierw w Rzymie. » więcej 2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »