Radio Opole » Wiadomości z regionu
2013-07-18, 18:31 Autor: Radio Opole

W Prudniku zostanie otwarty pierwszy prywatny żłobek

Prywatny żłobek powstał w prudnickim inkubatorze przedsiębiorczości. Do tej placówki, która rozpocznie działalność w sierpniu, przyjętych zostanie blisko 30 dzieci. - Do otwarcia żłobka zainspirowała mnie m.in. sytuacja, w jakiej znalazła się moja wnuczka. Nagle okazało się, że ciężko jest znaleźć dla niej miejsce i to takie, które by nas satysfakcjonowało - mówi Barbara Popławska, właścicielka niepublicznego żłobka w Prudniku.

Barbara Popławska z córką i wnuczkami w swoim żłobku- Innym powodem jest brak miejsc, bo w całym Prudniku urodziło się znacznie więcej dzieci. Zrobiłyśmy analizę rynku i wyszło, że w 2011 roku na świat przyszło o 100 pociech więcej - dodaje Popławska.

- Prowadzenie takiej placówki opiekuńczej zawsze było moim marzeniem - przyznaje właścicielka żłobka. Pieniądze na ten cel pozyskała z programu wspierającego bezrobotnych po 50. roku życia. - Jak zostałam bez pracy, to trzeba było zacząć działać. Była możliwość sięgnięcia po pieniądze z Unii Europejskiej. Planujemy 4 grupy wiekowe, do każdej z nich będzie nauczycielka plus opiekunka do pomocy - zapowiada Popławska.

Właścicielka prywatnego żłobka w Prudniku liczy też na dofinansowanie z programu Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, który rozpisał konkurs na wsparcie tego typu inicjatyw. Wówczas rodzice pokrywać będą tylko 20 procent kosztów pobytu dziecka w placówce opiekuńczej.

Jan Poniatyszyn (oprac. BO)

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »