Produkcja chleba staje się coraz mniej opłacalna
Piekarze obawiają się podniesienia cen chleba, bowiem i bez tego popadają w długi. Rosną ceny zbóż, nasion oleistych, prądu i paliwa. – Produkcja tradycyjnego chleba staje się coraz mniej opłacalna – alarmują piekarze. – Kilogram chleba na zakwasie, aby był zysk dla piekarni, powinien kosztować 7 zł – mówi Zbigniew Barecki, który prowadzi piekarnię w Opolu.
Taka cena jest jednak nie do przyjęcia przez klientów.
Piekarnie to zwykle duże powierzchnie, gdzie muszą znaleźć się piece, miejsca dojrzewania chleba.
– Każdy metr kwadratowy to większy dla nas czynsz, a w zimie droższe utrzymanie – mówi Barecki. Tymczasem miasto niechętnie udziela ulg podatkowych.
– Zalegamy z podatkami jeszcze za zeszły rok – mówi Barecki.
Według raportu Instytutu Polskie Pieczywo 10 lat temu statystyczny mieszkaniec Polski zjadał około 76 kg pieczywa rocznie, a teraz o 22 kg mniej. W ubiegłym roku działalność zakończyło około 350 zakładów w kraju, a to oznacza, że funkcjonuje ich mniej niż 10 tysięcy.
Piotr Wrona (oprac. KK)