Radio Opole » Wiadomości z regionu
2008-01-03, 09:08 Autor: Radio Opole

Kolek: Po pierwsze racjonalizacja kosztów

Roman Kolek, zastępca dyrektora opolskiego NFZ ds. medycznych
(fot. Józef Środa / AFRO)
"Łączenie funkcji dyżurowych, kontrakty, trzeba planować racjonalizacje zatrudnienia w szpitalach".- powiedział w porannej rozmowie "W cztery oczy" dyrektor medyczny opolskiego NFZ, Roman Kolek, komentując dość złożoną sytuację finansowania dodatkowych godzin pracy lekarzy.

Jutro (04.01) odbędzie się spotkanie z dyrektorami największych szpitali. Najważniejszy temat to jak poradzić sobie z 48-godzinnym tygodniem pracy lekarzy w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa pacjentów:


Na stuprocentowe spełnienie postulatów płacowych lekarzy potrzeba - zdaniem minister zdrowia, 6 mld złotych, ale takie dodatkowe pompowanie pieniędzy do niewydolnego systemu da - jak mówi Ewa Kopacz - niewiele.

To co najważniejsze to racjonalizacja kosztów utrzymania ZOZ-ów i reforma skostniałej struktury zatrudnienia - podobnie ocenia to Roman Kolek:


Problem służby medycznej bierze się także z emigracji zarobkowej naszych lekarzy - w kraju brakuje około 12 tysięcy medyków.

Na mapie 48-godzinnego tygodnia pracy lekarzy na razie względny spokój - dyrekcje szpitali podpisały porozumienia m.in. w WCM, Szpitalu Wojewódzkim, czasowe porozumienia także w Nysie, Kędzierzynie-Koźlu i BCM.

Dziś natomiast odbędzie się spotkanie dyrekcji z lekarzami opolskiego szpitala MSWiA - tam sytuacja finansowa jest fatalna, a zobowiązania wobec ZUS-u stawiają pod znakiem zapytania dalsze funkcjonowanie polikliniki - konieczne jest opracowanie planu wyjścia z tej finansowej zapaści.


Jacek Rudnik

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »