Radio Opole » Wiadomości z regionu
2017-12-28, 14:58 Autor: Agnieszka Pospiszyl

Skazani wyrzucają jedzenie przez okna cel

Skazani wyrzucają jedzenie przez okna cel [fot. archiwum ZK1]
Skazani wyrzucają jedzenie przez okna cel [fot. archiwum ZK1]
Skazani wyrzucają jedzenie przez okna cel [fot. archiwum ZK1]
Skazani wyrzucają jedzenie przez okna cel [fot. archiwum ZK1]
Chleb, wędlina, ser, warzywa – wszystko to jest wyrzucane przez okna cel więzienia. Pod budynkami zakładu karnego nr 1 w Strzelcach Opolskich, po godzinach posiłków, wygląda jak na wysypisku. Sytuacją oburzeni są mieszkańcy miasta. Tym bardziej, gdy porównują racje żywieniowe skazanych do posiłków serwowanych choćby w szpitalach.
Funkcjonariusze służby więziennej przekonują, że od zawsze skazani wyrzucali śmieci przez okna, choć sami musieli później je sprzątać, ale każda możliwość wyjścia z celi jest atrakcyjna. Problem z wyrzucaniem jedzenie nasilił się jednak niedawno.

- Robi to grupa osadzonych, nie można powiedzieć, że wszyscy tak się zachowują – mówi płk Andrzej Tesarewicz, dyrektor Zakładu Karnego numer 1. – Spora część osadzonych pracuje, zarabia pieniądze, ma pomoc z domu. Twierdzą, że nie smakuje im to jedzenie, które otrzymują. Mają dostęp do możliwości robienia zakupów w zakładowej kantynie. Osadzony może zamówić sobie inne rzeczy – jakiś rodzaj wędliny albo na przykład kurczaka z rożna i po prostu stwierdza, że dzisiaj nie będzie jadł tego jedzenia, które otrzymuje od nas, i po prostu je wyrzuca.

Pieczonego kurczaka trudno porównać do racji żywieniowej, którą skazani otrzymują, ale nie można powiedzieć, żeby byli źle żywieni.

- Bochenek chleba dziennie, czyli standardowo 400 gram, chleb pszenno-żytni. Do tego 100 g margaryny na dwa dni. Jeżeli chodzi o śniadanie to jest albo wędlina, jakiś serek, serek wiejski albo serek topiony. Typowy obiad składa się zazwyczaj z węglowodanów – ziemniaki, ryż, kasza – do tego jest kotlet wieprzowy i warzywa - wyliczał pan Stefan, jeden z osadzonych.

W zakładach karnych serwowane są posiłki z uwzględnieniem 10 różnych diet, w tym związanych z zaleceniami lekarskimi – np. dla diabetyków, ale także tzw. diety wyznaniowe – czyli halal, dla praktykujących muzułmanów, czy koszernej.
Andrzej Tesarewicz
Pan Stefan

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »