Radio Opole » Wiadomości z regionu
2014-10-13, 10:46 Autor: Radio Opole

Decyzji w sprawie list SLD nie ma

– Jestem spokojny, czekam na to, jaka będzie decyzja sądu – powiedział na naszej antenie poseł SLD Adam Kępiński. W zeszłym tygodniu okazało się, że część podpisów złożonych pod listami kandydatów na radnych SLD mogła zostać skserowana, co jest niedopuszczalne.

Sprawa trafiła do prokuratury. SLD złożyło jednak listy ze znacznie większą liczbą podpisów, niż wymaga tego ordynacja, co teoretycznie powinno zagwarantować zarejestrowanie list jeszcze w piątek (10.10). Jednak uchwały Miejskiej Komisji Wyborczej w tej sprawie wciąż nie ma.

– O 14:00 jest konferencja w Państwowej Komisji Wyborczej, ale nie chciałbym wyprzedzać faktów, mam jakieś informacje, ale na dobrą sprawę z sądem się nie dyskutuje. Zobaczymy, co ma do powiedzenia. Jestem spokojny. Nawet dziś rozmawiałem z posłem Tomaszem Garbowskim. Uważam, że idziemy tym torem spokojnie, niech się sprawy wyjaśnią – mówi nam Kępiński.

Przypomnijmy: jeśli wnioskujący o rejestrację list nie zdoła ich z jakichś powodów zarejestrować w ponad połowie okręgów, to nie może wystawić kandydata w wyborach na prezydenta Opola.

Konferencja Miejskiej Komisji wyborczej w siedzibie opolskiego oddziału Państwowej Komisji Wyborczej o 14:00, na miejscu będzie nasza reporterka.

Źródło: Rozmowa „W cztery oczy".

Więcej o listach SLD:

Posłuchaj wypowiedzi naszego rozmówcy:


Jacek Rudnik (oprac. WK)

Wiadomości z regionu

2024-12-24, godz. 23:59 Śląskie niebo lub sztufada ze słoniną. Regionalne dania na świątecznym stole - W czasie świąt powinna dominować tradycyjna kuchnia - mówi szef kuchni Kamil Klekowski. Jednak jak zaznacza, można wprowadzić nieco nowoczesności, ale… » więcej 2024-12-24, godz. 19:00 Obfitość i dobrobyt. Takie znaczenie miały potrawy wigilijne Dwanaście, a czasem też cztery lub siedem - tyle potraw musiało się dawniej znaleźć na wigilijnym stole. Mniejsza liczba dań obowiązywała zwłaszcza w… » więcej 2024-12-24, godz. 18:00 W święta dominowała magia. Wiele symboli zachowało się do dziś - Jaka wigilia, taki cały rok - w ten przesąd w dawnych czasach mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno wierzyli. Wigilia na Śląsku Opolskim prezentowała… » więcej 2024-12-24, godz. 17:00 "Jaka wigilia, taki cały rok". Dawniej przesądy wigilijne były mocno przestrzegane Święta, a szczególnie wigilia, to dla chrześcijan czas szczególnie ważny. Dawniej mieszkańcy naszego regionu bardzo mocno zwracali uwagę na to, co można… » więcej 2024-12-24, godz. 16:15 Wigilia w Czechach ze... złotym prosiaczkiem i zupą rybną Do Wigilii zasiądą również Czesi. Mimo, że nasi południowi sąsiedzi są jednym z najbardziej zlaicyzowanych społeczeństw w Europie, to jednak kultywują… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Kiedyś królował na świątecznym stole, dziś głównie smażony i podawany symbolicznie. Co się stało z karpiem? Smażony, w galarecie albo w zalewie. Jeszcze kilkanaście lat temu karpia w wigilię serwowało się na potęgę. Dziś mieszkańcy regionu zgodnie przyznają… » więcej 2024-12-24, godz. 15:00 Biskup Czaja z życzeniami na Boże Narodzenie. "Bądźmy znakami nadziei" Biskup Diecezjalny Andrzej Czaja złożył życzenia Opolanom. Duchowny zwrócił się do mieszkańców regionu mówiąc o radości i pokoju. Aby ich zaznać… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 To ostatnia robocza wigilia? Przygotowania "last minute" W tym roku wigilia wypadła w dzień roboczy, co oznacza, że nie wszyscy mogli sobie pozwolić na przygotowywanie świątecznych potraw od wczesnych godzin porannych… » więcej 2024-12-24, godz. 12:00 Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś… » więcej 2024-12-24, godz. 11:00 Potrawy z makiem mają zapewnić dobrobyt, dlatego w wigilię nie może zabraknąć makówki Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tych z makiem. Po wytrawnej kolacji z karpiem czy kapustą na przełamanie smaków w śląskich domach serwuje… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »