Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji » Cukier szkodzi, a spożywamy go coraz więcej. Jakie…
2023-03-31, 11:46 Autor: Marzena Śmierciak

Cukier szkodzi, a spożywamy go coraz więcej. Jakie są tego konsekwencje?

Cukier - zdjęcie ilustracyjne [fot. envato]
Cukier - zdjęcie ilustracyjne [fot. envato]
Polak statystycznie spożywa około 40-50 kilogramów cukru rocznie, dziennie średnio 25 łyżeczek, o 15 za dużo. Część tego cukru jednak jemy czy pijemy nieświadomie, bo producenci żywności dosładzają wiele produktów, nawet takich, po których byśmy się tego nie spodziewali. Jedna ze słuchaczek, zmagająca się z cukrzycą, odkryła ostatnio cukier w ulubionej kaszance. Na ile słodyczy w życiu możemy sobie pozwolić, jakim chorobom sprzyja nadmierne spożycie cukru, czy cukier uzależnia?
W ostatnich latach spożycie cukru dodanego bardzo wzrosło. Jak wynika z amerykańskich badań, głównie za sprawą gazowanych i energetyzujących napoi. W dalszej kolejności są desery zbożowe, napoje owocowe, desery mleczne, cukierki, herbata słodzona, cukier i miód. Dla przykładu, jedna puszka napoju słodzonego może zawierać 15-40 g cukru dodanego, czyli 3-8 łyżeczek do herbaty. Nadmiar cukru w diecie to ryzyko wielu chorób. I o problemie wszechobecnego cukru rozmawialiśmy w audycyji.
Posłuchaj rozmowy Marzeny Śmierciak z Lidią Rodowicz, dietetyczką, psychodietetyczką i lekarzem internistą Mirosławem Małowskim cz.1
Posłuchaj rozmowy Marzeny Śmierciak z Lidią Rodowicz, dietetyczką, psychodietetyczką i lekarzem internistą Mirosławem Małowskim cz.2
Posłuchaj rozmowy Marzeny Śmierciak z Lidią Rodowicz, dietetyczką, psychodietetyczką i lekarzem internistą Mirosławem Małowskim cz.3
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »