Radio Opole » Poranna rozmowa Radia Opole » 'W cztery oczy' (rozmowy w latach 2010 - 2021) » Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego O…
2021-02-21, 08:30 Autor: Joanna Matlak

Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolszczyzny

Antoni Konopka [fot.Maciej Wajler]
Antoni Konopka [fot.Maciej Wajler]
- Sieć dziedzictwa kulinarnego to realizacja pewnego pomysłu, który też przewija się w naszym kraju, kiedy mówimy o tym, że trzeba zbliżyć konsumenta do odbiorcy i skrócić łańcuch dostaw – powiedział w porannej rozmowie „W cztery oczy” Antoni Konopka, wicemarszałek województwa.
Uczestnictwo województwa opolskiego w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trwa od 2008 roku.

- Ten pomysł narodził się w krajach skandynawskich, w Szwecji, i chodzi o to, żeby poprzez tych którzy gotują, częstują, zapraszają gości do swoich lokali i gospodarstw stworzyć sieć w której wykorzystuje się lokalne produkty i promuje je.

Dodajmy, że członkami sieci są firmy, gospodarstwa, rolnicy, sprzedawcy czy firmy cateringowe. Po spełnieniu określonych kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenie „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”.

- Taka sieć funkcjonuje w 13 krajach Europy, nie tylko w Unii Europejskiej i w 11 województwach naszego kraju. My mamy już 79 członków w tej sieci - dodaje Antoni Konopka.

Zobacz także

2020-12-28, godz. 08:47 Mł. asp. Dariusz Świątczak o tym, jak minął przedłużony świąteczny weekend W tym roku w czasie świąt było spokojnie na opolskich drogach. Wydarzył się jeden, niestety tragiczny w skutkach wypadek, w którym zginęło dwoje młodych… » więcej 2020-12-27, godz. 08:25 Dr Witold Potwora o prognozach na przyszły rok - Dotychczasowe prognozy są dobre i sam się trochę dziwię – mówił w porannej rozmowie „W cztery oczy” Witold Potwora, ekonomista z wyższej szkoły… » więcej 2020-12-26, godz. 08:25 Jan Burniak o tym, aby nie marnować żywności - Naszym głównym zadaniem jest to by nie marnować żywności i robimy wszystko by jej uratować jak najwięcej, badania pokazują, że jednak najwięcej marnuje… » więcej 2020-12-25, godz. 08:40 Ks. Waldemar Klinger o tym, jak pielęgnować istotę Świąt Bożego Narodzenia w tak trudnym czasie - Dziś Jezus powiedziałby nam „nie lękajcie się”, czyli dokładnie to, co papież Jan Paweł II podchwycił w pierwszym dniu swojego pontyfikatu – powiedział… » więcej 2020-12-24, godz. 08:40 Ks. Mateusz Buczma o wyjątkowości tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia - W wielu sercach i głowach niech już ten 2020 rok się skończy, od Wigilii do końca roku jest zaledwie tydzień, to chyba to ciśnienie w tym roku może wpłynąć… » więcej 2020-12-23, godz. 09:04 Martyna Nakonieczny o opozycyjnym głosie klubu PiS w sprawie budżetu województwa na 2021 rok - Mamy sporo zastrzeżeń do tego budżetu. Chciałabym powiedzieć coś nowego, ale one co roku się powtarzają - powiedziała w porannej rozmowie Martyna Nakonieczny… » więcej 2020-12-22, godz. 09:19 Rafał Bartek o sesji budżetowej i planie finansowym województwa na 2021 rok Porannym gościem Radia Opole był Rafał Bartek, przewodniczący sejmiku województwa, z którym rozmawialiśmy o sesji budżetowej i planie finansowym województwa… » więcej 2020-12-21, godz. 09:03 Artur Kamiński z Grupy Azoty ZAK S.A. podsumowuje mijający rok Porannym gościem Radia Opole był Artur Kamiński, wiceprezes zarządu Grupy Azoty ZAK S.A, z którym rozmawialiśmy o inwestycjach przeprowadzonych w spółce… » więcej 2020-12-20, godz. 11:37 Krzysztof Maślak o tym, czy w Opolu jest bezpiecznie Jest przeprowadzana co roku i ma odpowiedzieć na pytanie - czy w Opolu jest bezpiecznie? O analizie bezpieczeństwa przygotowanej przez ratusz opowiedział Krzysztof… » więcej 2020-12-19, godz. 14:06 Przemysław Zych o podwyżkach za odbiór śmieci i pomyśle budowy spalarni Porannym gościem Radia Opole był Przemysław Zych, wiceprezydent Opola, z którym rozmawialiśmy o podwyżkach za odbiór śmieci w Opolu oraz pytaliśmy, co… » więcej
1011121314
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »