Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2024-08-01, godz. 16:03, Kultura i rozrywka „Pigułka jazzu polskiego”. Prudnicki festiwal muzyczną atrakcją wakacyjnego weekendu 17. Jazz Prudnik Festival będzie wydarzeniem kulturalnym regionu podczas pierwszego sierpniowego weekendu. Wystąpią cztery zespoły prezentujące dawne i współczesne brzmienie tego rodzaju muzyki. Usłyszymy cienionych przez krytykę… » więcej 2024-08-01, godz. 10:00, Wiadomości z regionu Zmiana przepisów. Ukraińskie dzieci będą podlegać obowiązkowi szkolnemu Nie wiadomo, ilu faktycznie uczniów z Ukrainy przebywa w gminach - twierdzą samorządowcy z Prudnika i Głogówka. Związane z ich pobytem przepisy zmienia rozporządzenie ministra edukacji. Od 1 września dzieci obywateli Ukrainy będą… » więcej 2024-07-31, godz. 14:00, Gospodarka „Każdy kilometr drogi to ogromne wydatki”. Z rządowego funduszu opolskie powiaty mają do podziału 15 mln zł Poniżej oczekiwań jest pula pieniędzy dla samorządów lokalnych z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg 2025. Na Opolszczyźnie rozdysponowane będzie 45 milionów złotych. Z tego 30 mln zasili budżety gmin. Ruszył nabór wniosków na dofinansowanie… » więcej 2024-07-30, godz. 16:17, Gospodarka „Nie są to podwyżki drastyczne”. Firmy komunalne w Prudniku i Głogówku systematycznie podnoszą opłaty za wodę Skokowej podwyżki opłat za wodę nie będzie do końca roku w gminach powiatu prudnickiego. Od kwietnia o 16 groszy (3 proc.) więcej płacą za metr sześcienny wody mieszkańcy Prudnika. We wrześniu o 21 groszy wzrośnie taka opłata… » więcej 2024-07-27, godz. 17:40, Wiadomości z regionu Słychać ryk silników. W Prudniku trwa 17. Zlot Motocyklowy [ZDJĘCIA] Jack Moore, syn słynnego Gary'ego Moora, wystąpi wieczorem (sobota 27.07) w ramach 17. Zlotu Motocyklowego w Prudniku. Za nami już parada motocyklowa, podczas której uczestnicy mogli podziwiać panoramę Gór Opawskich. Było też palenie… » więcej
3456789
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »