Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2024-08-12, godz. 14:33, Sport i turystyka Ruszył 81. Tour de Pologne. 15 sierpnia meta IV etapu w Prudniku Wystartował 81. kolarski wyścig Tour de Pologne. Wśród kolarzy, którzy ruszyli spod Hali Stulecia we Wrocławiu wiele kolarskich gwiazd, na czele z dwukrotnym zwycięzcą Tour de France - Duńczykiem Jonasem Vingegaardem. W wyścigu weźmie… » więcej 2024-08-09, godz. 15:26, Wiadomości z regionu „W praktyce zdarzają się nieprawidłowości”. Inspekcja pracy skontrolowała PCM Nieprawidłowości związane głównie z bezpieczeństwem pracy stwierdzono w Prudnickim Centrum Medycznym. Spółka ta zarządza szpitalem powiatowym. Kontrolę przeprowadził Okręgowy Inspektorat Pracy w Opolu. » więcej 2024-08-08, godz. 13:00, Gospodarka „Rośnie presja na inwestycje”. Gminy zaniedbują naliczanie opłaty adiacenckiej Zaniechania w egzekwowaniu opłaty adiacenckiej stwierdziła Najwyższa Izba Kontroli w czterech gminach na Opolszczyźnie. Problem dotyczy też innych samorządów w regionie. W skontrolowanych gminach ujawniono, że wójtowie zaniedbali… » więcej 2024-08-07, godz. 10:04, Wiadomości z regionu Prudnik szykuje się na Tour de Pologne. Będą utrudnienia w ruchu W przyszły czwartek (15.08) Prudnik będzie gospodarzem mety 4. etapu Tour de Pologne. Równolegle w mieście między 11:00 a 16:00 odbędzie się wyścig Tour de Pologne Junior dla młodzików i żaków. Te imprezy spowodują znaczące… » więcej 2024-08-06, godz. 17:15, Wiadomości z regionu Ubywa mieszkańców Prudnika. Spada liczba ślubów Gmina Prudnik nadal mocno się wyludnia. Od stycznia ubyło 231 mieszkańców. Odnotowanych zgonów jest o ponad sto więcej niż urodzeń. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »