Rozmowa z Bożeną Czapską-Czoch, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu im. Bronisława Koraszewskiego
W tym roku uczniowie zmierzą się z tematem przewodnim: kasze i drób. Młodzież w dwie godziny musi z tego przygotować potrawę nawiązującą do śląskich tradycji kulinarnych i zaprezentować ją. Konkurs ma promować szkolnictwo zawodowe w naszym regionie, choć jak przyznaje dyrektor ZSZ nr 4, kierunków kulinarnych promować nie trzeba, bo popularność programów kulinarnych w stacjach telewizyjnych zrobiła swoje. - To przyciąga młodzież. Zawód nie kojarzy im się ze zwykłym kucharzem, ale ze sztuką kulinarną - powiedziała dyrektor Czapska-Czoch. Dodała ona, że w ostatnich latach skończyły się problemy z rekrutacją, do szkoły chętnie zgłasza się nawet nie tylko z Polski, ale też z Ukrainy.
Radio Opole objęło patronatem konkurs "Regionalne smaki", którego finał odbędzie się 29 marca.