Wrzesień
28.09 - Resort gospodarki przygotowuje zmiany przepisów dotyczących produkcji prądu z odnawialnych źródeł energii (OZE). Nowe reguły mogą jednak promować głównie dużych inwestorów. To też oznacza, że rolnicy, którzy zainwestowali w biomasę - stracą. Dlaczego? O tym w audycji. Coraz więcej instytucji zainteresowanych jest uprawą soi. W przyszłym roku rusza eksperymentalna uprawa tej rośliny, o czym opowie więcej Józef Śliwa z Instytutu Zootechniki w Balicach koło Krakowa.
Posłuchaj:
21.09 - Tym razem poruszamy temat dotyczący żywności. Powiemy o planach Brukseli i polskiego rządu w sprawie jej promocji. Będzie też sporo o tym, czy wspólna polityka rolna wymaga zmian, bo - jak się okazuje - Europie może grozić wzrost cen żywności.
Posłuchaj:
14.09 - W audycji tym razem porozmawiamy o jakości żywności. Jakie składniki znajdujące się w żywności są niebezpieczne dla naszego zdrowia? Oprócz ostrzeżeń powiemy też o tym, co zdrowe, a mianowicie o pstrągu. Ryba z Ośrodka Zarybieniowego Poliwoda w Biestrzynniku ma zdobyć stoły restauratorów w regionie. Ostatnio ten gatunek został już doceniony nagrodą Opolska Marka, jako regionalny produkt ekologiczny. Kolejnym tematem programu będzie sprawa zazieleniania części upraw przez rolników. Takie zmiany mają wejść od przyszłego roku. Kogo nowy unijny pomysł dotknie i jakie może mieć konsekwencje?
Posłuchaj:
07.09 - Czy uprawa soi jest opłacalna i czy jest rynek zbytu na nią? W programie powracamy do pomysłu upraw tej rośliny na szeroką skalę. W tym tygodniu w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach odbyła się konferencja, na której naukowcy wyjaśniali, jak uprawiać i zbierać soję. Powiemy również, jakie problemy mogą napotkać rolnicy, którzy chcieliby uprawiać soję na Opolszczyźnie.
Posłuchaj: