Radio Opole » Kraj i świat
2024-04-28, 06:00 Autor: PAP

Naukowcy szukają chętnych, którzy razem z nimi opracują recepturę na produkt mleczny

Naukowcy z Olsztyna poszukują chętnych do współpracy przy tworzeniu produktu mlecznego. Produkt ma odpowiadać na potrzeby osób zmagających się z utrzymaniem prawidłowej masy ciała i narażonych na stres - poinformował Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.

Jak przekazała rzeczniczka Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie Iwona Kieda, przedsięwzięcie jest prowadzone w ramach projektu Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food. Partnerem projektu jest firma Mlekpol.


EIT Food RIS Consumer Engagement Labs to europejska inicjatywa współtworzenia żywności, do której zapraszane są instytucje naukowe, producenci żywności i sami konsumenci. Efektem działań w latach 2019-2023 było zaprojektowanie, opracowanie i wprowadzenie na rynek 30 innowacyjnych produktów spożywczych, nad którymi pracowało 106 paneli konsumenckich z 19 europejskich krajów.


"Idea projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs opiera się na umożliwieniu konsumentom bezpośredniego udziału w procesie kreatywnym, w wyniku którego wypracują pomysły na konkretne produkty spożywcze, odpowiadające na ich potrzeby. Następnie producent żywności wybiera jedno rozwiązanie i wdraża je do realizacji. Finalnie produkt trafia do sprzedaży i jest dostępny w sklepach" – podkreśliła cytowana w komunikacie Justyna Banasiak, koordynatorka projektu z ramienia IRZiBŻ PAN.


Do udziału w projekcie mogą zgłaszać się osoby urodzone między 1982 a 1994 r., które mieszkają w województwie warmińsko-mazurskim. Przedsięwzięcie jest skierowane szczególnie do konsumentów, którzy zmagają się z utrzymaniem prawidłowej masy ciała (nadwaga) i odczuwają skutki życia w stresie, a ponadto nie wykluczają produktów mlecznych ze swojej diety.


"Do udziału w procesie współtworzenia produktu zaprosimy 20 uczestników, którzy w małych grupach i przy wsparciu naukowców i przedsiębiorców będą rozwijać swoje pomysły w trakcie kilku spotkań online" – wyjaśniła koordynatorka.



Cały proces kreatywny został stworzony w oparciu o innowacyjną metodykę Uniwersytetu Warszawskiego. Punktem kulminacyjnym projektu będzie przeanalizowanie pomysłów wypracowanych przez uczestników, a następnie wybór i wdrożenie wybranego produktu na rynek polski przez Spółdzielnię Mleczarską „Mlekpol” w Grajewie.


Uczestnicy projektu będą pracować nad produktem z kategorii: mleko lub przetwory mleczne. Zgodnie z założeniem, produkt ma odpowiadać na potrzeby osób zmagających się z utrzymaniem prawidłowej masy ciała i narażonych na stres, być przyjemny dla podniebienia i zdrowy. Proces kreatywny rozpocznie się pod koniec maja i potrwa do końca czerwca.


Dzięki udziałowi w projekcie konsumenci mają niepowtarzalną szansę na zaprojektowanie produktu, który spotka się z ich konkretnymi potrzebami i preferencjami. W odróżnieniu od klasycznego panelu konsumenckiego, nie będą oni testować opracowanych wcześniej wariantów produktu, a stworzą go sami od podstaw.


Interaktywne sesje zostały tak zaprojektowane, by zorganizować bezpieczną i kreatywną przestrzeń dla grup, które mogły dotąd czuć się wykluczone przez producentów żywności.


Rekrutacja do projektu ruszyła i potrwa do 10 maja. Można się zapisać poprzez formularz (https://bit.ly/Ankieta-CEL). (PAP)


autor: Agnieszka Libudzka


ali/ zan/


Kraj i świat

2024-07-04, godz. 20:20 Trenerka gimnastyki nigdy nie będzie już mogła prowadzić treningów Kanadyjska trenerka gimnastyki, dwukrotna mistrzyni olimpijska Elvira Saadi, ukarana została dożywotnim zakazem trenowania sportowców. To pierwszy w historii… » więcej 2024-07-04, godz. 20:20 W piątek marszałek Senatu Małgorzata Kidawa-Błońska udaje się z dwudniową wizytą na Litwę W piątek marszałek Senatu Małgorzata Kidawa-Błońska udaje się z dwudniową wizytą na Litwę. Marszałek spotka się z przewodniczącą Sejmu Republiki Litewskiej… » więcej 2024-07-04, godz. 20:20 Wimbledon - Rybakina w trzeciej rundzie Jelena Rybakina awansowała do trzeciej rundy wielkoszlemowego Wimbledonu w Londynie. Rozstawiona z numerem czwartym tenisistka z Kazachstanu pokonała w czwartek… » więcej 2024-07-04, godz. 20:20 Rosja/ Co trzeci ankietowany uważa, że użycie broni jądrowej w Ukrainie może być usprawiedliwione Więcej niż jedna trzecia respondentów w czerwcowych badaniach opinii publicznej rosyjskiego Centrum Lewady sądzi, że użycie broni nuklearnej w wojnie z Ukrainą… » więcej 2024-07-04, godz. 20:10 Paryż - Muzeum Sportu i Turystyki wspomina igrzyska z 1924 roku Wystawa stołecznego Muzeum Sportu i Turystyki '100 lat temu w Paryżu' to kolejna inicjatywa tej zasłużonej dla polskiego sportu placówki kultury upamiętniająca… » więcej 2024-07-04, godz. 20:10 Prezes SN Manowska wyraziła oburzenie działaniami funkcjonariuszy w budynku KRS Wyrażam najwyższe oburzenie działaniami funkcjonariuszy podległych Prokuratorowi Generalnemu Adamowi Bodnarowi, którzy drastycznie naruszyli autonomię konstytucyjnego… » więcej 2024-07-04, godz. 20:10 Wiceminister Gajewski: dzięki podatkowi zdrowotnemu nie byłoby dziury w NFZ Wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Sebastian Gajewski powiedział w czwartek, że dzięki proponowanemu przez Lewicę podatkowi zdrowotnemu, który… » więcej 2024-07-04, godz. 20:00 Wimbledon - Iga Świątek awansowała do trzeciej rundy (opis) Iga Świątek awansowała do trzeciej rundy wielkoszlemowego Wimbledonu. Liderka światowego rankingu tenisistek wygrała w czwartek w Londynie z Chorwatką Petrą… » więcej 2024-07-04, godz. 20:00 Ekstraklasa siatkarzy - Gladyr przeszedł do Aluronu Środkowy Jurij Gladyr został zawodnikiem Aluronu CMC Warty Zawiercie. Do zespołu z Jury Krakowsko-Częstochowskiej przeszedł on z zespołu mistrza Polski siatkarzy… » więcej 2024-07-04, godz. 19:50 USA/ Trump: wyeliminowałem z wyścigu Bidena (aktl.) Wyeliminowałem Bidena z wyścigu - powiedział Donald Trump w opublikowanym przez portal The Daily Beast nagraniu wideo. Trump użył wulgarnych słów na określenie… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »