Radio Opole » Kraj i świat
2024-03-28, 05:50 Autor: PAP

SI przewiduje smak piwa

Naukowcy z Belgii wytrenowali sztuczną inteligencję, aby przewidywała, jak konsumenci ocenią smak danego piwa. Korzystając z tej technologii, chcą opracować smaczniejsze piwo bezalkoholowe.

Zespół z Flamandzkiego Instytutu Biotechnologii opracował system sztucznej inteligencji, który potrafi przewidzieć, jak konkretne piwo będzie smakowało konsumentom i jakich składników piwowarzy mogą użyć, aby smakowało lepiej.


Naukowcy zwracają uwagę, że porównywanie smaków piw to nie lada wyzwanie – jak dotąd opierało się na subiektywnych odczuciach ludzi i w zasadzie niewiele mówiących określeniach, jak np. „owocowy”.


„To dlatego porównywanie piw daje bardzo zaburzone wyniki i trudno jest przewidzieć, jak dane piwo będzie w rzeczywistości smakowało” – mówi prof. Kevin Verstrepen, współautor publikacji, która ukazała się w piśmie „Nature Communications” (https://www.nature.com/articles/s41467-024-46346-0).


“Chciałem mieć do dyspozycji bardziej naturalny i oparty na nauce system oceny różnych piw świata” – dodaje.


Naukowiec, ze swoim zespołem zaczął od analizy chemicznej różnych piw, mierząc setki różnych substancji wpływających na smak. Każde z piw zostało ocenione z uwzględnieniem 50 kryteriów przez panel złożony z 15 osób.


„To było prawdziwie herkulesowe zadanie. Zaczęliśmy projekt od 100 piw i szybko zdaliśmy sobie sprawę, że to nie wystarczy, aby uchwycić niezwykłą różnorodność belgijskich piw. Skończyliśmy więc na analizie 250 piw” – opowiada jeden z badaczy, dr Miguel Roncoroni.


Po 5 latach analiz zebrane informacje badacze wprowadzili do sztucznej inteligencji. SI potrafiła na podstawie składu określić finalny aromat oraz ocenę nadaną przez człowieka.


Na podstawie tych wyników powstała już ulepszona wersja typowego belgijskiego jasnego piwa.


„Smak piwa pochodzi ze skomplikowanej mieszaniny substancji aromatycznych. Nie jest możliwe przewidzenie, jak dobre będzie, przez zmierzenie jednego czy kilku składników. Naprawdę potrzebujemy mocy komputerów” – twierdzi Michiel Schreurs, jeden z naukowców.


Nową metodę można zastosować także do innych produktów.


„Naszym największym celem jest uzyskanie lepiej smakującego piwa bezalkoholowego. Z pomocą naszego modelu udało nam się już określić mieszankę aromatów, które naśladują smak i zapach alkoholu, ale nie powodują kaca” – mówi prof. Verstrepen.(PAP)


Marek Matacz


mat/ bar/


Kraj i świat

2024-04-27, godz. 08:50 Związek zawodowy w WUM apeluje o "zakończenie bezpardonowej walki o władzę" Działający w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym Związek Zawodowy Pracowników Administracji i Obsługi zaapelował do prof. Agnieszki Cudnoch-Jędrzejewskiej… » więcej 2024-04-27, godz. 08:50 Pomyślnie przebiegła skomplikowana operacja u 17-latka; groziła mu amputacja nogi Sukcesem zakończył się skomplikowany, interdyscyplinarny zabieg u 17-latka z Olsztyna, chorującego na neurofibromatozę. Pacjentowi groziła amputacja nogi… » więcej 2024-04-27, godz. 08:40 Kraków/ Więcej kursów na autobusowych liniach rekreacyjnych do zoo i Ojcowa Od soboty - na sezon wiosenno-letni - wzmocnione zostaną sezonowe linie autobusowe organizowane przez Zarząd Transportu Publicznego w Krakowie. Umożliwiają… » więcej 2024-04-27, godz. 08:20 Podkarpackie/ 104 cudzoziemców skorzystało z programu reintegracyjnego i wróciło do swoich krajów 104 cudzoziemców, przebywających w Strzeżonym Ośrodku dla Cudzoziemców w Przemyślu, skorzystało w ostatnich kilkunastu miesiącach z programu reintegracyjnego… » więcej 2024-04-27, godz. 08:10 Ben Stiller przyznał, że klapa drugiej części „Zoolandera” wyszła mu na dobre W ostatnich dniach zakończono zdjęcia do drugiego sezonu jednego z najpopularniejszych seriali platformy streamingowej Apple TV+, „Rozdzielenie”. Być może… » więcej 2024-04-27, godz. 08:10 Departament Stanu USA: indyjskie media w kryzysie; MSZ Indii: to stronnicza opinia Wolność prasy w największej demokracji świata znajduje się w kryzysie - ocenił sytuację w indyjskich mediach Departament Stanu USA w raporcie dotyczącym… » więcej 2024-04-27, godz. 07:50 Egipt/ Hamas: otrzymaliśmy oficjalną propozycję Izraela w sprawie rozejmu Członek kierownictwa Hamasu Chalil Al-Hajja poinformował w sobotę rano w komunikacie, że jego ugrupowanie otrzymaliśmy oficjalną propozycję Izraela w sprawie… » więcej 2024-04-27, godz. 07:40 USA/ Władze: sytuacja w zakresie praw człowieka w Azji Centralnej i na Kaukazie Południowym nadal trudna W pięciu postsowieckich państwach Azji Centralnej sytuacja w zakresie przestrzegania praw człowieka wciąż jest dramatyczna; niewiele lepiej jest w powstałych… » więcej 2024-04-27, godz. 07:40 Kończy się remont Żurawia, jednego z symboli Gdańska (wideo) Dobiega końca remont Żurawia, zabytkowego dźwigu portowego w Gdańsku. Zastępca dyrektora Narodowego Muzeum Morskiego dr Marcin Westphal powiedział PAP, że… » więcej 2024-04-27, godz. 07:30 Dr Tomasz Makowski: czytanie książek to część naszej wolności (wywiad) Czytanie książek to część naszej wolności. W przebodźcowanym świecie szukamy bezpiecznej przestrzeni wewnętrznej, którą zapewnia nam czytanie. Biblioteka… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »