TRITIA zacieśnia współpracę. Stawia na turystykę i ekologię
– Jesteśmy na Trójstyku – w punkcie połączenia ze strony słowackiej, czeskiej i polskiej. To konferencja TRITII, na której spotkali się główni przedstawicie województw. Celem spotkania było zacieśnienie współpracy, głównie w ramach turystyki – wyjaśnia nasz rozmówca.
Opolszczyzna zaprezentowała nie tylko walory turystyczne, ale też kulinarne. – Mam nadzieję, że dzięki degustacji naszych produktów zachęcimy południowych sąsiadów do odwiedzenia naszego regionu – mówił Leszek Fornal, radny sejmiku województwa.
Kulinarnie reprezentowała nasz region Danuta Majewska, która przygotowała pierogi, swojski chleb ze smalcem oraz ogórki kiszone. Do degustacji był także kołocz śląski.
W najbliższych planach TRITII jest także szeroka współpraca w zakresie ochrony powietrza. – Chcemy uruchomić projekt o nazwie „Air TRITIA" – wyjaśnia Artur Nowak z UMWO.
– To problem szczególnie ważny dla naszych regionów. Zrealizujemy projekt, który będzie monitorował czystość powietrza w naszych regionach, również w mieście Opolu. Będziemy szybciej wiedzieć, kiedy są jakieś zagrożenia, kiedy grozi nam większe stężenie np. dwutlenku węgla czy tlenku azotu – podsumowuje Nowak.
Dodajmy, że do tej pory TRITIA zrealizowała projekty dotyczące m.in. edukacji w zakresie dziedzictwa kulturowego.
Posłuchaj wypowiedzi naszych rozmówców:
Justyna Krzyżanowska