Świąteczne produkty w drodze do żołnierzy na misjach. W przygotowaniu transportu pomagają opolscy logistycy
Opolscy logistycy zadbali, by żołnierzom na zagranicznych misjach nie zabrakło polskich przysmaków na Boże Narodzenie. W koszarach jednostki trwa wielkie pakowanie. Setki kilogramów świeżej żywności zostanie wysłane do żołnierzy przebywających na misjach w Rumuni, w Turcji i we Włoszech. W przygotowywanym transporcie znalazły się uszka, pierogi, wędliny czy ryby, które trafią tam na wigilijne stoły.
- Przede wszystkim świeża żywność musi być odpowiednio zabezpieczona w pojemnikach termicznych - mówi ppor. Paweł Adamkiewicz, młodszy oficer sekcji mobilnego modułu przeładunkowego w 10. Opolskiej Brygadzie Logistycznej. - Między innymi w naszych jednostkach ładunkowych znajdą się także krokiety, łóżka do przygotowania barszczu, ale oprócz tego także wyroby mięsne. Mamy tutaj na myśli różnego rodzaju wędliny, kiełbasę, a także znajdzie się coś na słodko. Mamy też ciasta, takie jak pierniki. Oczywiście nie może także zabraknąć przypraw, które posłużą do przygotowania z wcześniej wymienionych przeze mnie produktów żywnościowych już tych ostatecznych potraw.
Dzięki takiemu zaopatrzeniu kilkuset polskich żołnierzy będzie mogło poczuć namiastkę świątecznej atmosfery.
Przygotowane transporty wyruszą we wtorek (17.12) z Krakowa samolotami do Polskich Kontyngentów Wojskowych w Rumuni, w Turcji i we Włoszech.