Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2021-06-08, godz. 10:44 Czego nie wiemy o roślinach? "Dzika kuchnia" dr. hab. Łukasza Łuczaja Co powiecie na frytki z łopianu po japońsku? Albo pierogi z niecierpka? Gościem programu był autor książki "Dzika kuchnia" dr hab. Lukasz Łuczaj - botanik… » więcej 2021-06-06, godz. 15:02 Z psychoterapeutą Jackiem Lekkim o naszym podejściu do natury Psychoterapeuta, filolog i członek inicjatywy FOTA4Climate - Jacek Lekki był gościem programu. Skąd bierze się nasza kompulsywna potrzeba sprawowania kontroli… » więcej 2021-06-06, godz. 14:45 Ina Kubas o kuchni pięciu przemian i zupie mocy Było o gotowaniu według pięciu smaków, żywiołów i pór roku (bo tyle jest ich w Chinach). Ina Kubas - terapeutka medycyny chińskiej, naturoterapeutka i… » więcej 2021-06-02, godz. 15:34 Nerwy w las. Katarzyna Simonienko o swojej książce i mocy natury Z psychiatrą, przewodniczką po Puszczy Białowieskiej i autorką książki "Nerwy w las. Jak odnaleźć spokój i radość życia?" - Katarzyną Simonienko -… » więcej 2021-05-26, godz. 21:18 Rower zamiast skrzydeł. Piotr Strzeżysz o byciu w drodze Piotr Strzeżysz lubi nazywać siebie włóczykijem. W książce "Zaistnienia" napisał, że z braku skrzydeł przemieszcza się po świecie rowerem. Niebawem… » więcej 2021-05-25, godz. 12:58 Wiosenna dieta i unikanie cukru. Rozmowa z Aleksandrą Zator O wiosennej kuchni rozmawialiśmy z dietetyczką kliniczną, psychodietetyczką i trenerką osobistą - Aleksandrą Zator. Sprawdziliśmy, po jakie produkty warto… » więcej 2021-05-22, godz. 15:20 O rozwijaniu pewności siebie z Joanną Godecką Według badań prof. Philipa Zimbardo aż 93 procent ludzi co najmniej kilkukrotnie doświadczyło w swoim życiu silnego stresu z powodu nieśmiałości. Skąd… » więcej 2021-05-19, godz. 13:47 O samotności inaczej. Rozmowa z Katarzyną Tubylewicz Jak przełamać stereotypowe myślenie o samotności i spojrzeć na nią inaczej? Warto sięgnąć po książkę Katarzyny Tubylewicz pt. "Samotny jak Szwed? O… » więcej 2021-05-17, godz. 22:32 Dastin Wawrzyniak o skarbach zamku w Mosznej Sprawdziliśmy, jakie skarby można znaleźć w pałacowym parku. Dastin Wawrzyniak z Grupy Poszukiwawczej "Obieżyświat" regularnie przeczesuje ten teren z wykrywaczem… » więcej 2021-05-16, godz. 13:02 Moc olejków eterycznych! Rozmowa z Iwoną Łapińską Dzika pomarańcza, mięta pieprzowa, lawenda, geranium czy rozmaryn - jakie właściwości mają olejki eteryczne uzyskiwane z tych roślin? Jak korzystać z ich… » więcej
1112131415
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »