Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2021-07-31, godz. 17:57 Profilaktyka onkologiczna jest bardzo ważna! Rozmowa z Barbarą Radecką Jakie mamy możliwości diagnostyczne w dziedzinie profilaktyki raka jelita grubego? Dlaczego samobadanie piersi jest tak istotne? Jak bardzo onkologia rozwinęła… » więcej 2021-08-23, godz. 12:50 Gdzie czai się cukier? Elżbieta Turcza-Jakubowska o diecie Polaków Diabetolożka Elżbieta Turcza-Jakubowska na naszej antenie opowiedział o zbilansowanej diecie, która jest istota w profilaktyce wielu chorób w tym cukrzycy… » więcej 2021-07-15, godz. 12:22 Powrót do "Czasu Snu". Paweł Zając gościem programu Didgeridoo to tradycyjny instrument Aborygenów. Szacuje się, że w niezmienionej formie przetrwał 50 tys. lat. W jego brzmienie mogliśmy wsłuchać się za… » więcej 2021-07-14, godz. 13:18 Bezwstydnie o wstydzie. Rozmowa z Gabrielą Eliasz-Łukasiewicz O wstydzie rozmawialiśmy na antenie Radia Opole. W jaki sposób odczuwamy go w naszym ciele i jak to uczucie na nas wpływa? Czy wstyd jest nam do czegoś potrzebny?… » więcej 2021-06-27, godz. 18:36 SailOceans o życiu na łodzi i marzeniach, których nie warto odkładać Dom zbudowali na wodzie i dali się ponieść falom! SailOceans to czteroosobowa rodzina, która pięć lat temu zamieszkała w trimaranie. Jak wygląda ich codzienne… » więcej 2021-06-26, godz. 14:53 Jak zadbać o swoje granice? Rozmowa z Kają Tomczyk Nasze emocje są ważną informacją na temat tego, jak czujemy się w relacjach międzyludzkich. Warto poświęcić im uwagę. Jak zadbać o własne granice i… » więcej 2021-06-21, godz. 11:58 Jak uwolnić siebie w tańcu? Rozmowa z Daną Chmielewską Tancerka, performerka, absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku oraz kierunku Dance and Body Studies w Wyższej Szkole Umiejętności Społecznych w Poznaniu… » więcej 2021-06-21, godz. 15:46 Co Meksyk dał światu? Rozmowa z Agnieszką Kimlą Kosztowaliśmy meksykańskiej kuchni i sprawdziliśmy, co dała ona światu. Naszym gościem była opolanka z Meksyku - Agnieszka Kimla, która jest przewodniczką… » więcej 2021-06-15, godz. 11:42 "Historia uwalniania się jest uniwersalna". Rozmowa z Joanną Bator Z pisarką Joanną Bator rozmawialiśmy o najnowszej prozie "Gorzko, gorzko". To saga o czterech pokoleniach kobiet. Opowiada o potrzebie miłości i wolności… » więcej 2021-06-12, godz. 16:11 "Nie ma głąbów matematycznych". Rozmowa z Janiną Bąk [FILM] Autorka bloga Janina Daily i książki "Statystycznie rzecz biorąc, czyli ile trzeba zjeść czekolady, aby dostać Nobla" - Janina Bąk odwiedziła studio Radia… » więcej
1011121314
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »