Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy

Posłuchaj audycji

2020-08-08, 19:08

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [PRZEPISY]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.



BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg
2020-08-06, 20:34

Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich [FILM + PRZEPISY!]

Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich
W ramach akcji "Chcę wyjechać na wieś" byliśmy w Grobnikach. Nasze plenerowe studio udekorowali Tadeusz i Krystyna Zamojscy. W programie "Ze zdrowiem Ci do twarzy" opowiedzieli o przetworach, które wykonują z warzyw i owoców z domowego ogródka. Jak zamknąć w słoiku lato, aby starczyło na zimę? Posłuchajcie!

Poniżej prezentujemy przepisy Krystyny Zamojskiej na naturalne olejeki do dłoni i paznokci, pomidory w galarecie i ogórki słodko-kwaśne.

Olejek z bzu lilaka do dłoni:

kwiaty bzu lilaka (najlepsze są stare odmiany lilaków)

olej z pestek winogron

szklany słoik

gaza

Kwiaty bzu lilaka najlepiej zebrać rano w słoneczny dzień, następnie rozłożyć na białym papierze, aby wyszły z niego wszystkie żyjątka. Bardzo dokładnie oberwać same kwiatuszki i ułożyć w wyparzonych szklanych słoikach dosyć ciasno, ale tak aby zmieścił się tam jeszcze olej, do którego lilak będzie oddawał swoje zdrowotne właściwości i zapach.

Podgrzewamy olej do temperatury czterdziestu stopni Celsjusza, zalewamy nim ułożone w słoiku kwiaty i odstawiamy do ciemnego, ale ciepłego miejsca, na 48 godzin. Po tym czasie zlewamy olej i wyciskamy dokładnie kwiaty z pozostałego oleju. Procedurę powtarzamy trzy razy zalewając nowe porcje kwiatów olejem uzyskanym z poprzedniej maceracji. Po sześciu dniach olejek jest gotowy do użycia. Rozlewamy go do szklanych flakoników zamykanych korkiem. Przechowujemy w lodówce. Kwiaty pozostałe po maceracji można użyć do kąpieli.

Olejek z lilaka stosujemy zewnętrznie. Ma on właściwości napinające skórę, stosowany jest w leczeniu wyprysków, oparzeń słonecznych, drobnych ran i zadrapań. Bardzo dobrze wzmacnia płytki paznokci. Regeneruje skórę dłoni po stosowaniu środków dezynfekcyjnych.

Herbatka z lilaka:

- kwiaty lilaka ( kolor i odmiana nie są ważne)

Aby wzmocnić działanie olejku można zrobić samemu herbatkę z bzu lilaka:

przebrane, suche kwiaty lilaka układamy bardzo ciasno w słoiku szklanym. Zakręcamy i wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 45 stopni Celsjusza do momentu, aż kwiaty stracą kolor, wszystkie będą białawe. Trwa to ok 3 lub 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy kwiaty ze słoika i wysypujemy na papier lub na tacki suszarki do ziół. Kwiaty w kontakcie z powietrzem robią się brązowe i zyskują piękny karmelowy zapach. Po wysuszeniu herbatka jest gotowa do parzenia. Ma ona wiele właściwości zdrowotnych. Bardzo dobrze działa na skórę, włosy i paznokcie. Poprawia nastrój, reguluje pracę układu pokarmowego.

Olejek różany do dłoni:

płatki kwiatów róży damasceńskiej lub innej silnie pachnącej

olej z pestek winogron

Płatki róży zbiaramy rano w słoneczny dzień, wszystkie użyte płatki do olejku muszą być zdrowe i bez przebarwień, więc należy je dokładnie przebrać przed ułożeniem w szklanym słoiku. Następnie zalewamy olejem z pestek winogron podgrzanym do temperatury 40 stopni Celsjusza. Odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Maceracja płatków róży trwa trzy tygodnie. Po tym czasie zlewamy olej kwiaty wyciskamy przez gazę. Gotowy olejek przelewamy do szczelnych szklanych flakoników. Olejek różany działa pielęgnująco na skórę. Ma bardzo delikatny różany zapach.


Przetwory: pomidory w galarecie

1 kg pomidorów koktajlowych
200 gramów cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę
3 ząbki czosnku
pieprz mielony
7 ziaren ziela angielskiego

jeden mały listek laurowy na słoik

kurkuma

Zalewa:
350 ml wody
1 łyżka soli
70 ml octu
2 łyżki cukru
50 gram żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w kubku gorącej wody. Resztę składników zalewy, zagotowujemy w garnku i następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Należy pamiętać, aby żelatynę rozprowadzać w mniejszej ilości wody niż jest w przepisie na opakowaniu.

Pomidory przelewamy wrzątkiem na sicie i obieramy ze skórki. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i przelewamy wrzątkiem (cebula straci swoją goryczkę i trochę zmięknie), czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki.

W słoiczkach układamy kolejno: na dno cebulkę, kilka plasterków czosnku, pomidorki (niezbyt ciasno), pieprz wedle uznania, jedno ziele angielskie, listek laurowy, (kurkumę opcjonalnie), wierzch pomidorów również posypujemy cebulką i plasterkami czosnku.

Zalewamy składniki w słoiczkach przestudzoną zalewą i zostawiamy do przestygnięcia. Jeśli chcemy przechować galaretkę głużej, trzeba słoiczki zapasteryzować ok. siedem minut.

Smacznego!


Przetwory: ogórki słodko-kwaśne

Zalewa:

Woda: 4 szklanki

ocet: jedna szklanka

cukier: jedna szklanka

sól jedna łyżka stołowa

…...................................................................

ogórki 2 kg

marchewka 1 szt

cebula 1 szt

czosnek jeden ząbek na słoik

gorczyca, łyżeczka na słoik

koper wg uznania

pieprz kolorowy

kurkuma wg uznania

Aby zrobić ogórki słodko-kwaśne, zaopatrzmy się w najlepiej niezbyt duże ogórki. Wtedy możemy zamknąć je w słoikach w całości, bez potrzeby krojenia. Ogórki należy dokładnie umyć. Następnie włożyć do słoików, dodać do każdego gałązkę kopru, krążek cebuli, ząbek czosnku, 3 krążki marchwi, jedno ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, małą łyżeczkę gorczycy, jeden mały liść laurowy, kurkuma według uznania. Zagotować zalewę i zalać ogórki. Ogórki słodko-kwaśne należy pasteryzować przez 5 minut.



2020-08-04, 10:21

Chipsy z jarmużu i lato w koktajlu! Alina Babińska o zdrowych przekąskach [PRZEPIS, FILM]

Alina Babińska "Ze zdrowiem Ci do twarzy"
Lato w pełni i warto z niego korzystać także w kuchni! Dietetyk kliniczny Alina Babińska przygotowała w plenerowym studiu Radia Opole w Grobnikach zdrowe przekąski. Mogliśmy przekonać się, jak smakują chipsy z jarmużu. Dobrze doprawiane są bardzo smaczne, a przy tym zdrowe! Był także koktajl z sezonowych owoców. To orzeźwiająca witaminowa bomba!


Przepisy

CHIPSY Z JARMUŻU:

- 200g jarmużu
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- odrobina soli
- ulubione przyprawy np. słodka papryka, chilli, suszony czosnek, oregano itp.

Jarmuż umyj, wysusz, pozbądź włókien, porwij na mniejsze kawałeczki. Przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, ułóż nie za gęsto na blaszce. Posyp ulubionymi ziołami np. czosnkiem suszonym i odrobiną soli, skrop oliwą z oliwek, wymieszaj ręką. Piecz w piekarniku nastawionym na 100℃ 20 minut.

UWAGA! Dobrze po 10 minutach delikatnie przemieszać jarmuż, aby wszystkie kawałeczki ładnie się wysuszyły.

Porcja: 40g = 46 kcal

Wartość odżywcza: 115 kcal / 100g
białka: 3g
tłuszcze: 10g
węglowodany: 7g

KOKTAJL Z OWOCÓW LATA:

- 2 jabłka papierówki
- garść borówek amerykańskich
- garść jagód leśnych
- 1 garść jarmużu
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 3/4 szklanki wody niegazowanej

Wszystkie składniki wrzuć do naczynia miksującego, zmiksuj blenderem. Przelej do szklanki i gotowe!

Porcja 350g = 205 kcal

Wartość odżywcza: 59 kcal / 100g

białka: 1g
tłuszcze: 1,5g
węglowodany: 12g


Nasza rozmówczyni zajmuje się także treningiem personalnym i jest instruktorką zdrowego kręgosłupa. Posłuchajcie, jak prawidłowo oddychać i zadbać o plecy przeciążone pracą w pozycji siedzącej!
2020-08-03, 11:22

Ziemia Głubczycka bogata w miejsca mocy? Rozmowa z dr Barbarą Piechaczek

Dr Barbara Piechaczek gościem pelenerowego studia Radia Opole w Grobnikach [fot. Łukasz Fura]
Dr Barbara Piechaczek gościem pelenerowego studia Radia Opole w Grobnikach [fot. Łukasz Fura]
Dr Barbara Piechaczek gościem pelenerowego studia Radia Opole w Grobnikach [fot. Łukasz Fura]
Dr Barbara Piechaczek gościem pelenerowego studia Radia Opole w Grobnikach [fot. Łukasz Fura]
O miejscach mocy nazywanych czakramami na Ziemi Głubczyckiej opowiadała w plenerowym studiu Radia Opole w Grobnikach - dr Barbara Piechaczek. - Płaskowyż Głubczycki od najdawniejszych czasów był zamieszkiwany dość licznie. Leży pomiędzy Sudetami a Karpatami w takiej bramie Europy, gdzie drogi prowadzą z północy na południe i ze wschodu na zachód. Nawet w trzeciorzędzie, w zlodowaceniu, które kończyło się, już pierwsze osady prehistoryczne zaczęły się tutaj pojawiać - mówiła na naszej antenie dyrektorka Muzeum Ziemi Głubczyckiej. Jak dawniej oznaczano miejsca, którym przypisywano szczególną moc i jak je rozpoznawano? O tym w programie. Było także o historii Grobnik i źródełku św. Barbary. Posłuchajcie.
2020-07-31, 17:48

O akceptacji i byciu jogową mamą. Rozmowa z Eweliną Fundełą

Ewelina Fundeła. Akcja "Chcę wyjechać na wieś", Nowy Świętów [fot. Justyna Krzyżanowska]
Ewelina Fundeła. Akcja "Chcę wyjechać na wieś", Nowy Świętów [fot. Justyna Krzyżanowska]
O jodze w ciąży i po urodzeniu dziecka opowiedziała nam w plenerowym studiu Radia Opole joginka z Jarnołtówka - Ewelina Fundeła. Było także o życiodajnej sile oddechu i akceptacji ograniczeń własnego ciała. Jak wygląda praktyka jogi w pięknym otoczeniu Gór Opawskich? Posłuchajcie!
2020-07-30, 11:42

Jak wieś sprzyja zdrowiu? O ajurwedzie z Anną Knoblich-Kaczmarek

Katarzyna Zawadzka i Anna Knoblich-Kaczmarek [fot. Justyna Krzyżanowska]
Katarzyna Zawadzka i Anna Knoblich-Kaczmarek [fot. Justyna Krzyżanowska]
W Nowym Świętowie delektując się widokiem pięknych Gór Opawskich rozmawialiśmy o ajurwedzie. Według starożytnej indyjskiej medycyny każdy z nas posiada trzy guny - dobra, pasji i ignorancji. Jak zadbać o ich równowagę, aby cieszyć się wewnętrzną harmonią? O tym mówiła Anna Knoblich-Kaczmarek, która jest certyfikowaną konsultantką ajurwedy i psychoterapeutką.
2020-07-29, 12:03

Paweł Szymkowicz o bogactwie szlaków turystycznych w gminie Głuchołazy

Chcę wyjechać na wieś, Nowy Świętów [fot. Justyna Krzyżanowska]
Chcę wyjechać na wieś, Nowy Świętów [fot. Justyna Krzyżanowska]
Radio Opole gościło w Nowym Świętowie w gminie Głuchołazy. Nasze plenerowe studio rozbiliśmy tuż obok gościnnych murów Szkoły Podstawowej im. Janusza Korczaka. Z tego miejsca blisko już do szlaku św. Jakuba, który przechodzi także przez Góry Opawskie. O tym mówił w programie "Ze zdrowiem Ci do twarzy" - przewodnik sudecki Paweł Szymkowicz. Nasz gość zachwalał również walory turystyczne gminy Głuchołazy. Mówił także o Głównym Szlaku Sudeckim czy Szlaku Złotych Górników. Posłuchajcie!
2020-07-28, 13:05

Fit serniczki i hummus z marchewką. Aleksandra Zator o zdrowych przekąskach [FILM, PRZEPIS]

Aleksandra Zator "Ze zdrowiem Ci do twarzy" (25.07.2020)
Pożywne, smaczne i zdrowe - takie przekąski przygotowała dla nas w plenerowym studiu Radia Opole w Nowym Świętowie - Aleksandra Zator. Nasza rozmówczyni jest dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem i trenerem personalnym. Fit serniczki i hummus z marchewką to jej propozycja przygotowana w ramach akcji "Chcę wyjechać na wieś". Spróbujcie sami!


Przepis na fit serniczki:
Składniki:
• 200g sera twarogowego
• 2 jajka
• 3 kopiate łyżki maki, np. owsianej
• 2 łyżki np. ksylitolu, erytrytolu lub miodu
• Aromat waniliowy
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• Owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
Całość wymieszać razem, wyłożyć na papier do pieczenia, piec w piekarniku 180O przez 18-20 min.


Przepis na hummus z marchewką
Składniki:
• Ciecierzyca gotowana 300g
• Oliwa z oliwek 40g
• Pasta tahini 60g
• Sól, pieprz, sok z cytryny
• Marchew 300g
Można dodać przysmażoną cebulę.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zmiksować z oliwą, i patą tachini, dodać przyprawy. Pastę nabierać marchewkami pokrojonymi w słupki.
2020-08-06, 12:00

Poród wpływa na cechy charakteru? Rozmowa z dr Emilią Lichtenberg-Kokoszką

Emilia Lichtenberg-Kokoszka [fot. Justyna Krzyżanowska]
Emilia Lichtenberg-Kokoszka [fot. Justyna Krzyżanowska]
Okładka książki dr Emilii Lichtenberg-Kokoszki
Tym razem w programie "Ze zdrowiem Ci do twarzy" było o narodzinach. To pierwsza walka, którą musimy stoczyć przychodząc na świat. Czy przebieg tego wydarzenia wpływa na to, kim jesteśmy? O to zapytaliśmy dr nauk humanistycznych i dyplomowaną położną - Emilię Lichtenberg-Kokoszkę. Nasza rozmówczyni zainspirowania doniesieniami naukowymi przeprowadziła własne badania w tym obszarze. Wynika z nich, że doświadczenia okołoporodowe wpływają na 35 spośród 197 cech charakteru. Dlaczego?
2020-07-26, 13:37

Każdy jest wyjątkowy i warto, aby o tym wiedział. Byliśmy w leśnym przedszkolu w Łubnianach

Leśne Przedszkole "Bajkowy Las" w Łubnianach [fot. Katarzyna Zawadzka]
Leśne Przedszkole "Bajkowy Las" w Łubnianach [fot. Katarzyna Zawadzka]
Leśne Przedszkole "Bajkowy Las" w Łubnianach [fot. Katarzyna Zawadzka]
Leśne Przedszkole "Bajkowy Las" w Łubnianach [fot. Katarzyna Zawadzka]
Katarzyna Sowa, która założyła Leśne Przedszkole "Bajkowy Las" w Łubnianach [fot. Katarzyna Zawadzka]
Katarzyna Sowa, która założyła Leśne Przedszkole "Bajkowy Las" w Łubnianach [fot. Katarzyna Zawadzka]
Ideą leśnych przedszkoli jest maksymalizacja kontaktu z naturą, ale też przestrzeń na spontaniczność i dziecięcą kreatywność. Każdy ma takie same prawa i jest tak samo ważny, a o wspólnych sprawach rozmawia się w kręgu. Na Opolszczyźnie takim miejscem jest stworzony przez Katarzynę Sowę "Bajkowy Las" w Łubnianach. Powstał, aby w przyjaznej przestrzeni dzieci mogły doświadczać otaczającego je świata, a przy tym lepiej poznać siebie - swoje granice i potrzeby. Mieszkają tam również zwierzęta m.in. kozy, świnie czy kijanki. Jest także Snowy, który przypomina "śnieżnego wilka", a więcej w naszej relacji... Posłuchajcie!
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »
***