TRADYCJE WIELKANOCNE
Tradycyjnym ciastem na Mazurach nie są mazurki a baby wielkanocne. Jednak tych pierwszych nie mogłoby zabraknąć na stołach w tym regionie Polski. Mazurki pieczono przed babami, zwykle w Wielki Czwartek. Nie był to wypiek tak skomplikowany jak w przypadku bab, ale wymagał dużego kunsztu artystycznego. Tajniki wypieku dobrego mazurka ujawnia pani Ewa, rodowita mieszkanka Mazowsza.
![](/zdjecia/poslu_news4.gif)
Musi być również czernina...
![](/zdjecia/poslu_news4.gif)
Dodajmy, że czerniną zwana inaczej czarną polewką niegdyś podawaną kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny.
Ewelina Bernacka
![](/zdjecia/poslu_news4.gif)
Musi być również czernina...
![](/zdjecia/poslu_news4.gif)
Dodajmy, że czerniną zwana inaczej czarną polewką niegdyś podawaną kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny.
Ewelina Bernacka