Przed nami weekend zakupów. Banki Żywności apelują: kupujmy z listą i nie marnujmy żywności
Planuj, podziel się, przechowuj i przetwarzaj - to cztery główne zasady, jakimi powinniśmy się kierować w trakcie przygotowań do świąt, żeby nie marnować żywności.
- Zbliżają się święta i chcemy, żeby tej żywności jak najmniej się zmarnowało, więc zdrowy rozsądek jest w każdym punkcie potrzebny. Przede wszystkim musimy wiedzieć, ilu będziemy mieć gości, na ile osób będziemy szykować jedzenie i wiedzieć, jakie są ich preferencje, czego nie jedzą. Wtedy możemy sporządzić listę i podczas zakupów ściśle się jej trzymać - mówi Jan Burniak, prezes Banku Żywności w Opolu.
W Polsce co roku marnuje się około 9 milionów ton żywności. Najczęściej do śmietnika trafiają wędliny, pieczywo i owoce.