Radio Opole » Niż Boris nad Opolszczyzną » Wiadomości o sytuacji powodziowej w regionie

Wiadomości o sytuacji powodziowej w regionie

2024-11-15, 18:05 Autor: Roman Juranek

"Potrzebujemy jeszcze wielu inwestycji". Cukry Nyskie dwa miesiące po powodzi

Cukry Nyskie [fot. Roman Juranek]
Cukry Nyskie [fot. Roman Juranek]
Straty firmy to ponad 5 mln 300 złotych. Zakład uruchomił już znaczną część urządzeń i wznowił produkcję. Czeka na pieniądze od ubezpieczyciela.
- Uruchamialiśmy piec po piecu, linia po linii. Obecnie potrzebujemy jeszcze wielu inwestycji - wyjaśnia prezes firmy Andrzej Chomyszczak. - Dopiero mamy uruchomione partery, natomiast pomieszczenia, które były zalane w piwnicy, to jest efekt kilku miesięcy. Wczoraj (14.11) uruchomiliśmy po dwóch miesiącach naszą kotłownię. Co do pozostałych maszyn, które były zalane, w dalszej części będziemy je albo naprawiać, albo kupować nowe, natomiast musimy czekać na zwrot pieniędzy od ubezpieczyciela. - Dotychczas otrzymaliśmy 1 mln złotych z ZUS i 900 tys. złotych zaliczki od ubezpieczyciela. Chcielibyśmy się dalej rozwijać, modernizować, jednak musimy czekać - dodał prezes Cukrów Nyskich.

Zaraz po powodzi ruszyło planowanie zabezpieczenia firmy przed kolejnym kataklizmem. Została powołana specjalna komisja i rozpoczęto kupowanie sprzętu. - Wiemy także z czym się "zderzymy", jeśli chodzi o ubezpieczycieli - tłumaczy Chomyszczak. - Już padają sygnały, że po pierwsze polisy urosną o 50%, po drugie nikt nie będzie chciał ubezpieczać od powodzi. Działania, które podejmujemy, to na pewno postawienie zapór na bramach wjazdowych, na pewno będą również zabezpieczenia w postaci wyciągnięcia kotłowni. Myślę, że to będzie czerwiec, lipiec, kiedy będziemy mieli tak zwaną kotłownię kontenerową. Identyczną decyzję podejmujemy, jeśli chodzi o rozdzielnię prądu.

Cukry pod koniec września wzięły udział w targach ISM w Dubaju. Są pierwsze efekty nawiązanych kontaktów. - Wysyłamy w tej chwili nasze oferty cenowe, nasze próbki wyrobów. Obecnie rozpoczynamy też negocjacje dotyczące analizy transportowej, kosztów przewozu z trzema największymi klientami z Kataru, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, jak również z Kuwejtu.

Dodajmy, że mimo własnych trudności, zakład wspomógł nyskich strażaków w wyjeździe na Mistrzostwa Świata Strażaków w Nashville.
Andrzej Chomyszczak
Andrzej Chomyszczak
Andrzej Chomyszczak

Zobacz także

2024-10-29, godz. 16:00, Wiadomości z regionu Dom kultury w Lewinie Brzeskim nadal pełni rolę schroniska. "Jesteśmy to winni ludziom za ich ciężką pracę" 'Wrócimy prędzej niż później do naszej statutowej działalności'. To zapowiedź Wojciecha Najdy, dyrektora Miejsko-Gminnego Domu Kultury w Lewinie Brzeskim. » więcej 2024-10-29, godz. 10:35, Wiadomości z regionu Europoseł Andrzej Buła o angażowaniu środków unijnych w pomoc powodzianom - Moja wiedza samorządowa bardzo przydaje mi się w Brukseli - mówił w Porannej Rozmowie Radia Opole europoseł Andrzej Buła. Byłego marszałka naszego regionu pytaliśmy o zabiegi jakie trwają aktualnie w Parlamencie Europejskim, aby… » więcej 2024-10-29, godz. 09:46, Wiadomości z regionu We Wronowie walka z czasem. Powodzianie wykorzystują każdy dzień ładnej pogody 'Byle do wiosny' i 'jakoś musimy przetrwać'. Takie głosy słychać najczęściej od mieszkańców Wronowa w gminie Lewin Brzeski sześć tygodni po powodzi oraz niemal całkowitym odcięciu miejscowości od świata. » więcej 2024-10-28, godz. 14:48, Wiadomości z regionu Mieszkańcy Lewina Brzeskiego nadal potrzebują pomocy po powodzi. Działają punkty dystrybucji Woda, podstawowe produkty spożywcze, środki czystości, zaprawy czy cement. Długie kolejki mieszkańców poszkodowanych w powodzi ustawiają się nadal przed kilkoma punktami dystrybucji w Lewinie Brzeskim. » więcej 2024-10-28, godz. 08:58, Wiadomości z regionu Straty są ogromne. Nyscy pszczelarze stracili w czasie powodzi tysiąc uli Nyskie Stowarzyszenie Pszczelarzy im. ks. dr Jana Dzierżona liczy straty po powodzi. Jak mówi wiceprezes stowarzyszenia, wielka woda zalała blisko 1000 uli. Z pomocą trzeba poczekać do wiosny. » więcej
11121314151617
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »