Radio Opole » Pogranicze (DAB+) » Audycje z pogranicza

Audycje z pogranicza

2018-03-27, 08:42 Autor: Dorota Kłonowska

Wielkanocne Pogranicze. Anna Ludwa o kulinarnej współpracy i czeskich różach w Wójcicach

Biesiada Wielkanocna 2018 w Otmuchowie [Fot.UM Otmuchów]
Biesiada Wielkanocna 2018 w Otmuchowie [Fot.UM Otmuchów]
Anna Ludwa [Fot.Dorota Klonowska]
Anna Ludwa [Fot.Dorota Klonowska]
- Jeden z wielu naszych drogowskazów do miast partnerskich, jakie stoją na otmuchowskim Placu Partnerstwa, wskazuje Javornik. Umowa została podpisana jeszcze w 2006r, a rokrocznie to partnerstwo wzbogacamy, bo to nasz najbliższy sąsiad – mówi Anna Ludwa. Gość programu POGRANICZE, to radna RM w Otmuchowie, wiceprezes Koła Nowoczesnej Gospodyni i sołtys Wójcic, ale też pomysłodawczyni i organizatorka Opolskich Dni Madonn Kresowych.
- Moje „sołtysowanie” niedługo się skończy z racji przyłączenia Wójcic do Otmuchowa. Na razie na domu jest jeszcze tabliczka, ale moją nową funkcją będzie pełnomocnik burmistrza do spraw dzielnicy – wyjaśnia Anna Ludwa.
W polsko - czeskich kontaktach partnerskich niewiele to zmieni, bowiem otmuchowska gmina, jak i same Wójcice od lat są związane z Czechami – społecznie, kulturalnie i gospodarczo. Duża w tym zasługa kół gospodyń i wiejskich stowarzyszeń, realizujących przygraniczne projekty.
- Pamiątką jednego z nich, skierowanego do dzieci i młodzieży, którego beneficjentem był Dom Kultury, a w którym także i my partycypowaliśmy, są obecnie piękne, polsko – czeskie róże zasadzone w naszym wójcickim parku. Jednak szczególnym rozdziałem tej współpracy są kulinaria, a sprzyjają temu okresy przedświąteczne – mówi wiceprezes Koła Nowoczesnej Gospodyni. Wójcickie koło słynie m.in. z wielkanocnych, drożdżowych paschalików i gołąbków z kaszą i serem, a przepisy tamtejszych gospodyń zostały zamieszczone w książce kucharskiej wydanej przez nyskie starostwo „Smaki Pogranicza”. To właśnie potrawy i smaki, różnorodne w kulturowym tyglu, można było degustować podczas Wielkanocnej Biesiady (22.03) w otmuchowskim zamku.
Czesi tradycyjnie uczestniczą też w Lecie Kwiatów i otmuchowskich dożynkach, przywożąc z sobą słynne, czeskie miody, golonkę z chrzanem i knedliki.
Anna Ludwa w rozmowie z Dorotą Kłonowską

Zobacz także

2017-12-19, godz. 10:54, Audycje z powiatów Rekordowy rok w polsko – czeskim ruchu turystycznym Zdaniem dr. Pawła Szymkowicza z Głuchołaz - historyka, regionalisty, ale także przewodnika - nigdy jeszcze nie zanotowano takiego natężenia ruchu turystycznego, jak w 2017 roku. Wycieczki zorganizowane, grupy prywatnych turystów, rekreacja… » więcej 2017-12-19, godz. 10:53, Audycje z powiatów „Wspólne projekty piszemy nawet nocami” - Eva Czechova z Krnova i Joanna Korzeniowska z Prudnika - To ogromna satysfakcja i nieważne, że nieraz zarywamy noce, aby zdążyć na czas. Bo wygląda to tak, że musimy je pisać wspólnie, każdy szczegół po polskiej i czeskiej stronie ma się zgadzać, nie może być różnic. Oczywiście… » więcej 2017-12-11, godz. 19:24, Audycje z powiatów Zlaty Chlum i Rejviz poleca Jerzy Strzelczyk Rejviz z „Mechowym Jeziorkiem' a także liczący 891 m Zlaty Hlum, szczyt w Górach Opawskich, to ulubione weekendowe trasy rowerowe Jerzego Strzelczyka, mieszkańca Białej Nyskiej. To regionalista, fotografik i dokumentalista uznawany… » więcej 2017-12-05, godz. 10:13, Audycje z powiatów Rowerem po pograniczu. W Czechach bezpieczniej niż w Polsce Po czeskich górach i górkach jeździ co najmniej dwa razy w tygodniu. Głównie na Pradziada, do Ramzovej, ale i na Cerveny Vrch. 76-letni Michał Raczyński jest pełen podziwu dla kultury jazdy czeskich kierowców. » więcej 2017-12-05, godz. 10:12, Audycje z powiatów Gołąbki z kaszą gryczaną i gulasz z sarniny. Wilamowice i Vrbno prześcigają się w smakołykach - My mamy swoje produkty regionalne, gospodynie z Vrbna swoje, ale nie tylko chodzi o kulinaria. Nasze stowarzyszenia skutecznie wspólnie sięgają po różne fundusze pomocowe - mówi Maria Rogucka, liderka Odnowy Wsi z Wilamowic Nyskic… » więcej
15161718192021
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »