Radio Opole » Pogranicze (DAB+) » Audycje z pogranicza

Audycje z pogranicza

2018-03-27, 08:42 Autor: Dorota Kłonowska

Wielkanocne Pogranicze. Anna Ludwa o kulinarnej współpracy i czeskich różach w Wójcicach

Biesiada Wielkanocna 2018 w Otmuchowie [Fot.UM Otmuchów]
Biesiada Wielkanocna 2018 w Otmuchowie [Fot.UM Otmuchów]
Anna Ludwa [Fot.Dorota Klonowska]
Anna Ludwa [Fot.Dorota Klonowska]
- Jeden z wielu naszych drogowskazów do miast partnerskich, jakie stoją na otmuchowskim Placu Partnerstwa, wskazuje Javornik. Umowa została podpisana jeszcze w 2006r, a rokrocznie to partnerstwo wzbogacamy, bo to nasz najbliższy sąsiad – mówi Anna Ludwa. Gość programu POGRANICZE, to radna RM w Otmuchowie, wiceprezes Koła Nowoczesnej Gospodyni i sołtys Wójcic, ale też pomysłodawczyni i organizatorka Opolskich Dni Madonn Kresowych.
- Moje „sołtysowanie” niedługo się skończy z racji przyłączenia Wójcic do Otmuchowa. Na razie na domu jest jeszcze tabliczka, ale moją nową funkcją będzie pełnomocnik burmistrza do spraw dzielnicy – wyjaśnia Anna Ludwa.
W polsko - czeskich kontaktach partnerskich niewiele to zmieni, bowiem otmuchowska gmina, jak i same Wójcice od lat są związane z Czechami – społecznie, kulturalnie i gospodarczo. Duża w tym zasługa kół gospodyń i wiejskich stowarzyszeń, realizujących przygraniczne projekty.
- Pamiątką jednego z nich, skierowanego do dzieci i młodzieży, którego beneficjentem był Dom Kultury, a w którym także i my partycypowaliśmy, są obecnie piękne, polsko – czeskie róże zasadzone w naszym wójcickim parku. Jednak szczególnym rozdziałem tej współpracy są kulinaria, a sprzyjają temu okresy przedświąteczne – mówi wiceprezes Koła Nowoczesnej Gospodyni. Wójcickie koło słynie m.in. z wielkanocnych, drożdżowych paschalików i gołąbków z kaszą i serem, a przepisy tamtejszych gospodyń zostały zamieszczone w książce kucharskiej wydanej przez nyskie starostwo „Smaki Pogranicza”. To właśnie potrawy i smaki, różnorodne w kulturowym tyglu, można było degustować podczas Wielkanocnej Biesiady (22.03) w otmuchowskim zamku.
Czesi tradycyjnie uczestniczą też w Lecie Kwiatów i otmuchowskich dożynkach, przywożąc z sobą słynne, czeskie miody, golonkę z chrzanem i knedliki.
Anna Ludwa w rozmowie z Dorotą Kłonowską

Zobacz także

2018-03-19, godz. 18:44, Audycje z powiatów Jest turystyczny klaster po stronie czeskiej, będzie po polskiej - Czesi od 10 lat mają u siebie skoncentrowaną grupę przedsiębiorstw zajmujących się turystyką, która współpracuje, wprowadza systemy rabatowe, wymienia się informacjami, co wydatnie wpływa na rozwój turystyki. My na spotkaniu… » więcej 2018-03-19, godz. 18:43, Audycje z powiatów Niemodlin i Pražmo. Połączeni wspólną historią od 1779r do 1946r Partnerów w Czechach mają nie tylko miasta leżące w przygranicznym pasie. Przykładem Niemodlin, który w 2007r podpisał umowę o współpracy z czeskim Štity, natomiast w 2013r z miejscowością Pražmo. W tym ostatnim przypadku zdecydowała… » więcej 2018-03-14, godz. 23:48, Audycje z powiatów Krajoznawcy z całej Polski spotkają się w Nysie. Nie zabraknie czeskich akcentów Nyski oddział PTTK TRYTON przygotowuje się do organizacji ogólnopolskiego seminarium krajoznawczego z udziałem kilkuset przewodników turystycznych i krajoznawców z całej Polski. Nysę wybrało Polskie Stowarzyszenie Krajoznawców. » więcej 2018-03-14, godz. 23:31, Audycje z powiatów Czechy sprzyjają przedsiębiorcom. Firmę zarejestrujesz w godzinę Wojciech Olszewski jest mieszkańcem Głuchołaz i jednocześnie czeskim przedsiębiorcą. Właśnie tam postanowił prowadzić działalność gospodarczą w branży turystycznej, bowiem jest zapalonym miłośnikiem podróży, a pogranicza… » więcej 2018-03-08, godz. 10:34, Audycje z powiatów Pogranicze okiem archeologa. Polacy i Czesi razem od neolitu Początki osadnictwa na obecnych terenach polsko - czeskiego pogranicza sięgają czasów neolitu, czyli 6 - 7 tysięcy lat wstecz. Z tego okresu pochodzą archeologiczne znaleziska świadczące o tym, że przybywały tu ludy naddunajskie… » więcej
10111213141516
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »