Opole ponownie stanie się kulinarną stolicą regionu! W dniach 23-25 sierpnia Plac Kopernika zamieni się w mekkę dla smakoszy, gdzie podczas Festiwalu Opolskich Smaków będzie można zasmakować potraw z całego świata, jak i lokalnych specjałów. To wyjątkowa okazja, aby doświadczyć bogactwa kulinarnego dziedzictwa regionu, a także odkryć nowe smaki i aromaty.
Przed Centrum Handlowym Solaris odwiedzający będą mogli zanurzyć się w atmosferze Jarmarku Produktów Regionalnych, gdzie lokalni producenci zaprezentują swoje najlepsze wyroby. Różnorodne stoiska z kuchnią świata oraz liczne Food Trucki zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Na festiwalu nie zabraknie również unikatowych piw, które będzie można degustować w towarzystwie pasjonatów gotowania i szefów kuchni z restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj.
Szczególną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu gwiazd programu "MasterChef Nastolatki" – Martyny Niemiec i Zuzanny Gutkowskiej. Młode mistrzynie kuchni zaprezentują swoje popisowe dania, które uczestnicy festiwalu będą mogli osobiście ocenić. To niepowtarzalna okazja, by połączyć pasję do gotowania z degustacją najciekawszych potraw zarówno z regionu, jak i z najodleglejszych zakątków świata.
W programie oprócz doznań kulinarnych nie zabraknie oprawy muzycznej, o którą zadbają artyści z Craft Music City w koncercie, który nada wydarzeniu wyjątkową, kulturalną oprawę. To festiwal, który łączy smak z muzyką, tworząc niepowtarzalną atmosferę, która zadowoli zarówno podniebienia, jak i zmysły.
PROGRAM: - Piątek 23 sierpnia 2024 r.
15.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
15.00–18.00 Pokazy karmelarskie i warsztaty z Panią Karmelarz
15.00–18.00 Gotowanie z szefową kuchni restauracji Na Wyspie z Niemodlina - Elżbietą Oleksą: Karp po niemodlińsku oraz rosół z karpia z kluseczkami rybnymi
15.00–18.00 Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Taco z szarpanym indykiem, papryka chipotles, quacamole oraz salsa pomidorowa
18.00 Oficjalne otwarcie festiwalu
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City
- Sobota 24 sierpnia 2024 r.
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00–17.00 Akademia małych kucharzy - warsztaty kulinarne
12.00–13.30 Gotowanie z szefowymi kuchni Zamek Bożejów - Alicją Piskorską, Anną Bielak oraz Aleksandrem Penzai: Pstrąg z poliwody
13.00–18.00 Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci. Las i jego dobro.
13.00–13.30 Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem?
14.00–18.00 Gotowanie z Martyną Niemiec i Zuzanną Gutkowską -zwyciężczynią i finalistką pierwszej edycji programu „MasterChef Nastolatki”
16.00–17.30 Prezentacja Kół Gospodyń Wiejskich
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City
- Niedziela 25 sierpnia 2024 r.
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00–17.00 Akademia małych kucharzy - warsztaty kulinarne
13.00 –17.00 Gotowanie z Karolem Kusem (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
13.30–15.00 Gotowanie z szefem kuchni Ośrodek Leśna Przystań z Grodkowa - Maciejem Żywcem: Miętus w sosie holenderskim z szparagi w sosie z mleka kokosowego, trawą cytrynową i fasolką edamame
15.30–17.00 Gotowanie z szefową kuchni Dzik i Karp z Tułowic Kingą Gallą: danie Mini burger z pulpecikiem z Karpia z sosem holenderskim i salsą z marynowanej cukinii
16.00-16.45 Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City
21.30 Finał konkursu Craft Music City