Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-08-22, 10:11 Autor: Agnieszka Lubczańska

XIV Festiwal Opolskich Smaków od piątku do niedzieli - zobacz program!

XIV Festiwal Opolskich Smaków od piątku do niedzieli [fot. https://pixabay.com/pl]
XIV Festiwal Opolskich Smaków od piątku do niedzieli [fot. https://pixabay.com/pl]
Szykuje się weekend pełen pyszności i muzyki. Miłośnicy kuchni regionalnej już po raz 14. spotkają się na pl. Kopernika w Opolu. Przed Centrum Handlowym „Solaris” pojawi się 20 drewnianych domków z pysznościami lokalnych producentów i restauratorów. Na spragnionych dobrego jedzenia czekać będą również food trucki oferujące dania z różnych zakątków świata. Będzie mnóstwo muzyki, a także warsztaty, panele i pokazy gotowania.

Impreza rozpocznie się w piątek (25.08) o godz. 15:00 i potrwa do niedzieli (27.08). Oficjalne otwarcie o godz. 18:00. Szczegóły programu zamieszczamy poniżej.
Spotkania z pasjonatami gotowania, pokazy i warsztaty

Nie zabraknie spotkań z pasjonatami gotowania. Szefowie kuchni restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj zaprezentują swoje popisowe dania. Główną gwiazdą Festiwalu będzie pochodzący ze Śląska Kuba Tomaszczyk, najmłodszy w Polsce zwycięzca popularnego programu ,,MasterChef" oraz finalista ,,MasterChef Junior". Festiwal Opolskich Smaków to także warsztaty, podczas których będzie można przygotować zdrowe, dietetyczne jedzenie, udekorować wakacyjne smakołyki, czy przygotować ozdoby z wosku pszczelego.

Mnóstwo muzyki

Nie zabraknie muzyki. Wszystko za sprawą Craft Music City, 3-dniowego konkursu muzycznego, który odkryje oraz przedstawi szerszej publiczności młodych, debiutujących artystów. Wśród zgłoszeń jury konkursowe wybrało 9 finalistów, którzy zaprezentują się na scenie festiwalu i powalczą o nagrodę w postaci własnego koncertu w Narodowym Centrum Polskiej Piosenki. O tym, kto zwycięży zdecydują uczestnicy imprezy.

Organizatorami XIV Festiwalu Opolskich Smaków są: Miasto Opole, Centrum Handlowe „Solaris" oraz Agencja „Craft Music". Partnerzy wydarzenia to: Energetyka Cieplna Opolszczyzny S.A., Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna, Lasy Państwowe, Zakład Komunalny w Opolu oraz Narodowe Centrum Polskiej Piosenki. Radio Opole jest patronem medialnym wydarzenia.

Program:

Piątek 25 sierpnia

15.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
15.00–20.00 Wawel Truck - interaktywna ciężarówka pełna atrakcji
15.00–18.00 Akademia golfa dla dzieci (Karolinka Golf Park)
15.00–18.00 Gotowanie z szefem kuchni restauracji Śtantin Stare Siołkowice - Danielem Lazinka: Pranzunki - popularna potrawa śląskiej wsi.
15.00–18.00 Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Przystawka – tatar z śledzia z majonezem lubczykowym, podany na toście francuskim oraz danie główne – rosotto z kaszanką, jabłkiem, rzodkiewką i śmietaną z Olesna.
18.00 Oficjalne otwarcie festiwalu
18.00-21.00 Koncerty finalistów Craft Music City

Sobota 26 sierpnia

12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
12.00–17.00 Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
12.00–17.00 Warsztaty dla dzieci: Lukrowanie wakacyjnych słodkości
12.00–15.00 Gotowanie z szefową kuchni Bistro Finezja z Tułowic – Kingą Gallą: Faworki z karpia niemodlińskiego w dwóch odsłonach: z musem z pieczonej dyni i papryki oraz sosem chrzanowym z kaparami
13.00–18.00 Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci „Las i jego dobro”.
13.00–13.30 Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem
13.30–18.00 Gotowanie z Kubą Tomaszczykiem (MasterChef Junior, MasterChef):
  • Starter: tatar z sarny, marynowane grzyby, grzanka z pesto ziołowym i olejem Głubczyckim
  • Danie główne: casolett z golonką i fasolą Wrzawską, kiełbasą jałowcową i udkami kaczymi
  • Deser: sernik z mascarpone z karmelizowanymi owocami leśnymi i z ziemią z czekolady
15.00–18.00 Gotowanie z szefem restauracji Zamkowy Młyn Krapkowice – Arkadiuszem Chwałkiem: Karminadle z tymiankiem, pure ziemniaczanym z nutą musztardową oraz musem z pietruszki i sianem z pora.
15.00-15.30 Panel dyskusyjny: Produkty pszczele żywią i leczą
16.00–16.30 Panel dyskusyjny: Las jako spiżarnia i nie tylko.
18.00–21.00 Koncerty finalistów Craft Music City

Niedziela 27 sierpnia

12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
12.00–15.00 Gotowanie z szefem Restauracji Hotelu Mercure Opole – Radkiem Bebekiem: Żurek na maślance.
12.00–17.00 Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
13.00–17.00 Warsztaty: Zabawy z woskiem pszczelim
13.00–17.00 Gotowanie z Karolem Kus (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
15.00–18.00 Gotowanie z szefem restauracji Opolanka – Marcinem Klichem: Mus z chałwy, przecier z czarnej porzeczki i ciasto parzone.
15.00–18.00 Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Curry drobiowe z trawą cytrynową i kus kusem z kalafiora
15.00-15.30 Panel dyskusyjny: Pszczoły to sól ziemi – bez nich nie przeżyjemy.
16.00-16.30 Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym.
18.00–21:00 Koncerty finalistów Craft Music City
Plakat XIV FOS

Zobacz także

2023-11-08, godz. 16:30, Wiadomości z regionu Opole+, czyli całe miasto w jednej aplikacji mobilnej. "To początek, będziemy ją rozbudowywać" Wszystkie usługi miejskie w jednej, innowacyjnej aplikacji. Tak o Opole+ mówiono na konferencji prasowej prezentującej nowe narzędzie mobilne, które już można pobierać z internetu. » więcej 2023-11-08, godz. 16:30, Wiadomości z regionu Reporterzy Radia Opole dzielili się swoją wiedzą z uczniami LO 8 w Opolu Jak tworzy się materiał informacyjny, na czym polega praca newsroomu, jak wygląda codzienna praca dziennikarza? - to tylko część informacji, jakich dziś (08.11) mogli się dowiedzieć uczniowie Liceum Ogólnokształcącego nr 8 w Opolu… » więcej 2023-11-08, godz. 15:30, Wiadomości z regionu "Sokole oczy Opola" czekają na lokatorów. Byliśmy przy montażu kamer na wieży opolskiej katedry [ZDJĘCIA] Budowa M1 dla sokoła wędrownego na północnej wieży katedry w Opolu na finiszu. Projekt 'Sokole oczy Opola' dziś zyskał tytułowe oczy, czyli kamery, dzięki którym przyszłych lokatorów będziemy mogli podglądać bez zakłócania… » więcej 2023-11-08, godz. 09:49, Wiadomości z regionu To ostatnie dni z dala od widzów. Tygrysie trojaczki szykują się do występu na dużym wybiegu Tygrysie trojaczki z opolskiego zoo są już gotowe, by pokazać się odwiedzającym na centralnym wybiegu. Na razie podglądać można je jedynie okiem kamery. » więcej 2023-11-08, godz. 09:00, Wiadomości z regionu "To ma być przyjemność". Rodzice skarżą się na niskie temperatury w "Wodnej Nucie" [INTERWENCJA] 'Nasze dzieci po prostu zamarzają' - alarmują rodzice, których pociechy uczęszczają na basen 'Wodna Nuta' w Opolu. Chodzi przede wszystkim o 3 i 4 latków, którzy trenują w szkółkach pływackich. Opiekunowie mają już dość zimna… » więcej
349350351352353354355
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »