Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-12-30, godz. 16:50, Wiadomości z regionu Mgła czy smog? Co się stało z powietrzem w Opolu? Opole w weekend biło niechlubne rekordy przekroczenia stężenia pyłu zawieszonego w powietrzu. Według stacji pomiarowych w stolicy regionu normy PM10 były trzykrotnie wyższe niż w chociażby w Krakowie, który słynie z walki ze smogiem… » więcej 2024-12-30, godz. 14:31, Wiadomości z regionu Zwłoki przy ulicy Światowida w Opolu. Policja wyklucza udział osób trzecich Zwłoki mężczyzny odnaleziono przed południem w pobliżu ulicy Światowida w Opolu. » więcej 2024-12-30, godz. 14:00, Wiadomości z regionu Złodziej samochodowy zatrzymany. Skusił się na auto za 15 tysięcy zł [FILM] Do kradzieży doszło w jednej z miejscowości w gminie Prószków. Pojazd warty ok. 15 tysięcy złotych zniknął sprzed posesji. » więcej 2024-12-30, godz. 10:35, Wiadomości z regionu Tragiczny pożar w Opolu. Trwa policyjne śledztwo i ocena konstrukcji bloku [ZDJĘCIA] Ze wstępnych oględzin wynika, że konstrukcja bloku przy ulicy Chmielowickiej w Opolu, w którym doszło wczoraj (29.12) do tragicznego w skutkach pożaru nie została naruszona. Przypomnijmy, ogień w lokalu na parterze 4-kondygnacyjnego… » więcej 2024-12-29, godz. 19:07, Wiadomości z regionu Jedna ofiara śmiertelna pożaru mieszkania przy ul. Chmielowickiej w Opolu Kolejny pożar na Opolszczyźnie. Po południu doszło do pożaru mieszkania w jednym z bloków przy ul. Chmielowickiej w Opolu. Ogień pojawił się w lokalu na parterze budynku. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »