Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-12-16, godz. 14:55, Sport i turystyka Będą zmiany w kadrze Odry Opole. "Żeby utrzymać I ligę, potrzebujemy wzmocnień" Odra Opole ma za sobą bardzo trudną piłkarską jesień. Po 19 kolejkach Betclic 1. Ligi 'niebiesko-czerwoni' zajmują 14. miejsce. Nad strefą spadkową mają zaledwie dwa punkty przewagi. Sezon w roli trenera rozpoczął Radosław Sobolewski… » więcej 2024-12-16, godz. 14:30, Wiadomości z regionu Miasto odkupiło halę od Budowlanych Opole. Posłuży uczniom "ekonomika" Opole odkupiło halę sportową od klubu Budowlani. Miasto zapłaciło za obiekt 3,8 miliona złotych. » więcej 2024-12-16, godz. 04:40, Sport i turystyka Niespodzianka w Bydgoszczy. Pałac lepszy od UNI Siatkarki UNI Opole przegrały na wyjeździe z Pałacem Bydgoszcz 1:3 w meczu 12. kolejki Tauron Ligi. Najwięcej punktów dla opolskiego zespołu - 19 - zdobyła Katarzyna Zaroślińska-Król, a tytuł MVP przypadł zawodniczce gospodarzy… » więcej 2024-12-15, godz. 20:11, Sport i turystyka Gwardia na luzie. Pewna wygrana z Piotrkowianinem Piotrków Trybunalski Szczypiorniści Corotop Gwardii Opole pokonali Piotrkowianina Piotrków Trybunalski 34:26 w meczu 16. serii Orlen Superligi. Najwięcej bramek dla opolskiego zespołu zdobył Mateusz Wojdan, który 'ustrzelił' rywali aż dziewięciokrotnie… » więcej 2024-12-15, godz. 17:00, Wiadomości z regionu Społecznicy rozdają ciepłe posiłki. "Pomóżcie nam w tym" Opolscy społecznicy dbają o ubogich. W każdą sobotę przy ul. Krakowskiej częstują potrzebujących ciepłym posiłkiem, a przy jednej z restauracji ustawiono lodówkę, z której mogą korzystać. » więcej
6789101112
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »