Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-12-01, godz. 08:00, Kultura i rozrywka Wzruszająca opowieść o patriotyzmie w dokumencie opolskiej fundacji Przy pełnej sali odbyła się opolska kinowa premiera dokumentu Grzegorza Kubaszki 'Z pacynką i w pasiaku'. Fundacja Filmowa Polscy Wychodźcy realizowała zdjęcia w Opolu, ale też na Śląsku. » więcej 2024-11-30, godz. 20:30, Wiadomości z regionu Choinka rozbłysła na opolskim rynku i zainaugurowała jarmark bożonarodzeniowy Blisko 15-metrowa choinka rozbłysła na Rynku w Opolu. A to oznacza, że jarmark bożonarodzeniowy w stolicy regionu został oficjalnie otwarty. Wydarzenie poprzedziło tworzenie ozdób choinkowych i przedstawienie Teatru Tańca i Ognia … » więcej 2024-11-30, godz. 18:45, Wiadomości z regionu "Jeździła w teren, zbierała informacje". Redaktor Maria Rudnicka spoczęła na cmentarzu w Opolu-Półwsi Rodzina, bliscy i społeczność dziennikarska pożegnali Marię Rudnicką na cmentarzu w Opolu-Półwsi. Red. Maria Rudnicka była związana z naszą rozgłośnią przez 50 lat. W Radiu Opole pracowała do stycznia 2002 roku. W ocenie byłych… » więcej 2024-11-30, godz. 10:00, Wiadomości z regionu Była prezes Gwardii Opole z odznaką "Za Zasługi dla Miasta Opola" Karina Radomska z odznaką 'Za Zasługi dla Miasta Opola'. Taką decyzję podjęli miejscy radni. » więcej 2024-11-29, godz. 22:32, Sport i turystyka Pogrom w Chorzowie. Odra Opole przegrywa z Ruchem 0:6 Wysoka porażka Odry Opole z Ruchem Chorzów. W meczu pierwszej kolejki rundy rewanżowej Betclic 1. Ligi ''niebiesko-czerwoni'' przegrali na Stadionie Śląskim ze spadkowiczem z ekstraklasy aż 0:6. » więcej
25262728293031
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »