Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-11-29, godz. 10:26, Wiadomości z regionu Skradziona z dworca rzeźba - odnaleziona. Policja namierzyła "miłośnika sztuki" Policjanci z Opola ustalili i zatrzymali 48-letniego mieszkańca podejrzanego o kradzież rzeźby z dworca kolejowego. Dzieło zostało odzyskane i wkrótce trafi do prawowitego właściciela. » więcej 2024-11-29, godz. 09:34, Patronaty - polecamy Junior Opole Orkiestra z koncertem w Filharmonii Opolskiej Niezapomniane hity ABBY, Queen czy The Beatles w unikalnym wykonaniu - tak w skrócie można nazwać to, co będzie się działo w najbliższy poniedziałek (02.12) w Filharmonii Opolskiej podczas koncertu Junior Opole Orkiestra. Podczas „Disco… » więcej 2024-11-28, godz. 15:33, Wiadomości z regionu 20 lat wsparcia i rozwoju: Środowiskowy Dom Samopomocy w Opolu świętuje jubileusz 20-lecie istnienia Środowiskowego Domu Samopomocy w Opolu obchodzi Fundacja DOM Rodzinnej Rehabilitacji Dzieci z Porażeniem Mózgowym. Placówka od dwóch dekad wspiera osoby z niepełnosprawnością intelektualną, stając się miejscem… » więcej 2024-11-28, godz. 15:00, Wiadomości z regionu Coraz bliżej do otwarcia nowego stadionu. Dziś nastąpiło przekazanie obiektu Zakładowi Komunalnemu Stadion Opolski został oficjalnie przekazany Zakładowi Komunalnemu. Od dziś (28.11) spółka miejska będzie odpowiedzialna za jego utrzymanie zarówno pod względem czystości, sprawności urządzeń, jak i finansowym. » więcej 2024-11-28, godz. 15:00, Kultura i rozrywka Krytycznie o Kartezjuszu dziś w ramach cyklu Pogadalnia w MŚO 'Myślę, więc nie jestem sam' - to tytuł najbliższego spotkania w ramach Pogadalni, czyli cyklu spotkań filozoficznych w Opolu. Mają one otwartą formułę zarówno dla tych, którzy chcą się włączyć do dyskusji, jak i tych, którzy… » więcej
24252627282930
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »