Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-12-01, godz. 14:10, Wiadomości z regionu "To sposób na niedzielną nudę". Opolanie chętnie przychodzą na łyżwy Tłumy na opolskim Toropolu; do kasy ustawiła się długa kolejka. Niedziela przyciągnęła na lodowisko zwłaszcza rodziny z dziećmi i młodzież. » więcej 2024-12-01, godz. 12:15, Wiadomości z regionu "Dobra zabawa, dobre towarzystwo". Opolskie morsy spotkały się na Bolko Zgodnie z niedzielną tradycją fani zimnych kąpieli spotkali się dziś (01.12) na kąpielisku Bolko w Opolu. » więcej 2024-12-01, godz. 09:30, Wiadomości z regionu Na mapie Opola pojawił się nowy pomnik przyrody Opole ma nowy pomnik przyrody. Ten zaszczytny tytuł trafił do dębu szypułkowego, który rośnie na osiedlu Dambonia. Obwód drzewa to 303 centymetry. Do tej pory w stolicy regionu było 29 pomników przyrody, ten będzie 30. » więcej 2024-12-01, godz. 08:00, Kultura i rozrywka Wzruszająca opowieść o patriotyzmie w dokumencie opolskiej fundacji Przy pełnej sali odbyła się opolska kinowa premiera dokumentu Grzegorza Kubaszki 'Z pacynką i w pasiaku'. Fundacja Filmowa Polscy Wychodźcy realizowała zdjęcia w Opolu, ale też na Śląsku. » więcej 2024-11-30, godz. 20:30, Wiadomości z regionu Choinka rozbłysła na opolskim rynku i zainaugurowała jarmark bożonarodzeniowy Blisko 15-metrowa choinka rozbłysła na Rynku w Opolu. A to oznacza, że jarmark bożonarodzeniowy w stolicy regionu został oficjalnie otwarty. Wydarzenie poprzedziło tworzenie ozdób choinkowych i przedstawienie Teatru Tańca i Ognia … » więcej
21222324252627
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »