Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-12-03, godz. 08:00, Wiadomości z regionu Piraci drogowi na celowniku policji. Jeden z nich pędził w mieście 146km/h 18-letni kierowca volkswagena długo nie cieszył się prawem jazdy. Młody mężczyzna blisko trzykrotnie przekroczył dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. Na gorącym uczynku złapali go policjanci z Opola. » więcej 2024-12-02, godz. 19:16, Kultura i rozrywka Urszula Zajączkowska przypomniała legendy o Opolu - Opole, jak przystało na miasto z ponad 800-letnią historią, ma swoje miejskie legendy - mówi Urszula Zajączkowska, która odtworzyła aż osiem takich opowieści. Legendy przypomniała uczestnikom spotkania w Centrum Dialogu Obywatelskiego… » więcej 2024-12-02, godz. 16:37, Wiadomości z regionu O inwestycjach i KPO. Dyskusja z udziałem minister Katarzyny Pełczyńskiej-Nałęcz Krajowy Plan Odbudowy, mieszkalnictwo społeczne oraz duże inwestycje. To tematy rozmów z samorządowcami, którzy zjechali dziś (02.12) do Opola na spotkanie z minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyną Pełczyńską-Nałęcz. » więcej 2024-12-02, godz. 13:15, Wiadomości z regionu Radiowcy i adwokaci będą współpracować przy nowej audycji w Radiu Opole [ZDJĘCIA] Radio Opole podpisało dziś (02.12) umowę o współpracy z Okręgową Izbą Adwokacką w Opolu. » więcej 2024-12-02, godz. 10:31, Wiadomości z regionu Skłamał na antenie TVP, potem przeprosił. Senator Jarmuziewicz i studia na Collegium Humanum Senator Tadeusz Jarmuziewicz 'z pokorą, z pochyloną głową, przyznaje się do rzeczy niegodnej'. Polityk w sobotę wystąpił w publicystycznym programie TVP3 Opole „Karty na stół”. Rozmawiano m.in. o prekampanii wyborczej. Podczas… » więcej
19202122232425
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »