Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-12-07, godz. 10:15, Wiadomości z regionu Najpierw zabawa, potem kibicowanie. Gwardia Opole i Radio Opole zapraszają na mikołajkowy mecz Wioska Mikołaja pełna świątecznych niespodzianek, pokaz kuchni molekularnej czy strefa elfów Radia Opole. To tylko część atrakcji, które czekają na najmłodszych i nie tylko już dzisiaj (07.12) w Stegu Arenie w Opolu tuż przed… » więcej 2024-12-06, godz. 19:00, Kultura i rozrywka Świąteczny klimat na dworcu kolejowym w Opolu [ZDJĘCIA] Świąteczne piosenki rozbrzmiały na dworcu kolejowym Opole Główne. Wystąpiło pięć osób z Chóru Politechniki Opolskiej w różnym wieku, prezentując po dwa utwory, głównie związane ze zbliżającym się Bożym Narodzeniem. » więcej 2024-12-06, godz. 16:22, Wiadomości z regionu Edukacyjny plac zabaw Muchy Odpaduchy powstał w Przedszkolu Publicznym nr 28 w Opolu Plac zawiera sprzęty dla wszystkich dzieci, także niepełnosprawnych. Są zjeżdżalnie, huśtawki, tory przeszkód, tablice z zagadkami, a wszędzie pojawia się motyw Muchy Odpaduchy. » więcej 2024-12-06, godz. 14:40, Wiadomości z regionu "Opolszczyzna także może być marką". III Regionalny Kongres Gospodarczy w Opolu [ZDJĘCIA] Jak prowadzić biznes w czasach zielonej transformacji, wszechobecnych social mediów i rozwoju innowacji? Na te pytania starali się odpowiedzieć prelegenci występujący podczas III Regionalnego Kongresu Gospodarczego w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym… » więcej 2024-12-06, godz. 10:00, Wiadomości z regionu Pługopiaskarki w gotowości. Akcja "Zima" na drogach wojewódzkich już się zaczęła Sroga zima jeszcze nie nadeszła, ale akcja 'Zima' na opolskich drogach wojewódzkich już trwa. » więcej
15161718192021
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »