Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-12-07, godz. 18:15, Wiadomości z regionu "To będzie pozytywna ofensywa". Opolscy działacze mobilizują się przed kampanią Rafała Trzaskowskiego Opolscy działacze Koalicji Obywatelskiej oraz Lewicy zwierają szyki przed przyszłorocznymi wyborami prezydenckimi. Po dzisiejszej (07.12) konwencji w Gliwicach zapowiadają, że jako jedna wielka drużyna będą walczyć o zwycięstwo Rafała… » więcej 2024-12-07, godz. 17:38, Wiadomości z regionu Emocje nie tylko na parkiecie. Stegu Arenę odwiedził święty mikołaj i elfy z Radia Opole [ZDJĘCIA] Nie tylko sportowe emocje towarzyszą dziś (07.12) tym, którzy przybyli na mecz Gwardii Opole ze Śląskiem Wrocław. Przed walką o zdobycie kolejnych ligowych punktów przez zawodników, najmłodsi mogli otrzymać upominki od świętego… » więcej 2024-12-07, godz. 16:00, Wiadomości z regionu W Opolu-Szczepanowicach rozpoczęła się już budowa szopki. W tym roku pojawi się przy niej arka Na placu przy kościele pw. św. Józefa w Opolu-Szczepanowicach rozpoczęła się budowa tradycyjnej szopki bożonarodzeniowej. W tym roku instalację będzie można podziwiać już po raz 26. » więcej 2024-12-07, godz. 13:30, Wiadomości z regionu Bieg Malinowy znowu rozgrzał serca opolan. "Ważniejsza od wyników jest dobra zabawa" [ZDJĘCIA] Około 250 zawodników stanęło na starcie IV Biegu Malinowego w Opolu. To impreza łącząca promocję zdrowego stylu życia z magią mikołajkowej atmosfery. » więcej 2024-12-07, godz. 11:00, Wiadomości z regionu Szkolni psycholodzy bezpłatnie rozszerzą swoje kompetencje. Projekt UMWO i WSB Merito 25 młodych psychologów pracujących z dziećmi i młodzieżą rozszerzy swoje kompetencje dzięki bezpłatnym studiom podyplomowym organizowanym przez Uniwersytet WSB Merito. To druga edycja programu, a zajęcia w jego ramach rozpoczęły… » więcej
14151617181920
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »