Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-12-11, godz. 12:30, Wiadomości z regionu Obcokrajowcy zaatakowali ochroniarzy w markecie. Jeden z Gruzinów chciał ukraść alkohol Do 10 lat więzienia grozi czterem Gruzinom za próbę kradzieży butelki wódki i atak na interweniujących ochroniarzy. Policja przyjęła informację o awanturze w jednym z marketów niedaleko ulicy Ozimskiej w Opolu. » więcej 2024-12-11, godz. 10:00, Sport i turystyka Do Puław powalczyć o pełną pulę. Gwardia zagra z Azotami Po wygranej na inaugurację rundy rewanżowej ze Śląskiem Wrocław, szczypiorniści Corotopu Gwardii Opole staną przed kolejnym wyzwaniem. W 15. kolejce Orlen Superligi zmierzą się na wyjeździe z sąsiadującymi w ligowej tabeli Azotami… » więcej 2024-12-10, godz. 19:30, Wiadomości z regionu Policyjne mikołajki. Piratom drogowym prezenty nie przypadły do gustu [FILM] Opolscy policjanci, m.in. z grupy SPEED, w mikołajki (06.12) skontrolowali 76 pojazdów, ujawniając 65 wykroczeń, w tym 22 przekroczenia prędkości. » więcej 2024-12-10, godz. 16:48, Wiadomości z regionu Nowe radiowozy dla policjantów z naszego regionu Kolejnych 12 nowych radiowozów zasili flotę opolskiej policji. » więcej 2024-12-10, godz. 15:18, Wiadomości z regionu Opole: basen "przy piątce" nieczynny co najmniej do początku nowego roku szkolnego 'Co się dzieje z basenem przy szkole numer 5 w Opolu?' - pytają opolanie. Pływalnia od blisko miesiąca jest nieczynna. Co ciekawa, szkoła na osiedlu Armii Krajowej jest jedyną placówką edukacyjną w mieście, która posiada taki obiekt… » więcej
11121314151617
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »