Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-09-14, 14:50 Autor: Aneta Skomorowska-Kobza

W nocy dotrze do Opola podwyższona fala. Miasto nie jest zagrożone

Rzeka Odra [fot. Marcin Boczek]
Rzeka Odra [fot. Marcin Boczek]
Rzeka Odra [fot. Marcin Boczek]
Rzeka Odra [fot. Marcin Boczek]
W Opolu zakończyły się obrady miejskiego sztabu kryzysowego, w którym uczestniczyli także przedstawiciele Wód Polskich. Na ten moment sytuacja na Odrze w Opolu nie zagraża bezpieczeństwu mieszkańców. Takie informacje przekazał Radiu Opole Adam Leszczyński.
Adam Leszczyński informuje:

Wg. szacunków poziom Odry może podnieść się maksymalnie do ok. 6 m (stan alarmowy) w poniedziałek rano. Dla porównania w 2010 roku było to ok. 8 m. Wysokość maksymalną fali obniży zbiornik retencyjny w Raciborzu. Jednocześnie dziś w nocy dotrze do Opola podwyższona fala, co będzie wynikiem spływu wód opadowych z Osobłogi. Do niedzieli rano osiągnie ok. 5 m. Fala powodziowa zatem wypłaszczy się i wydłuży na kilka dni.

Możliwe jest, że wypełniać będzie się polder Żelazna.

Opady deszczu z ostatniej doby były niższe od prognozowanych, niemniej może się to zmienić w kolejnych dniach. Podobnie jak przewidywane wysokości fali Odry! Proszę na bieżąco słuchać komunikatów ze sztabu kryzysowego.

Dla zwiększenia bezpieczeństwa rusza montaż szandorów (bramy, które zatrzymują przepływ wody między wałami). Montaż szandorów nie obejmie na razie obwodnicy północnej przy Makro i ul. Jagiełły.

Od dziś także zamykamy ul. Bolkowską oraz ZOO. Wyłączamy oświetlenie w parku nadodrzańskim i demontujemy tamtejsze urządzenia do ćwiczeń.

W pełnej gotowości są służby miejskie, straż pożarna i straż miejska oraz policja. Pozostajemy w kontakcie z służbami zarządzania kryzysowego w województwie i Polsce.

Stale monitorujemy stan wody na Odrze, Małej Panwi, Malinie i Ryjcu oraz pozostałych ciekach wodnych na terenie miasta.

Kolejne informacje wieczorem, po kolejnym spotkaniu sztabu kryzysowego.

Zobacz także

1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »