Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-03-27, 17:00 Autor: Witold Wośtak

Stoły uginały się od smakołyków. Tłumy na 7. Opolskim Śniadaniu Wielkanocnym [FOTO, FILM]

VII Opolskie Śniadanie Wielkanocne [fot. Jarosław Madzia]
VII Opolskie Śniadanie Wielkanocne [fot. Jarosław Madzia]
VII Opolskie Śniadanie Wielkanocne [fot. Jarosław Madzia]
VII Opolskie Śniadanie Wielkanocne [fot. Jarosław Madzia]
1800 porcji żurku, tysiące faszerowanych jajek, 40 kilogramów pasztetu, ale też jajecznica z 1200 jaj, a do tego ciasta i napoje. Za nami 7. Opolskie Śniadanie Wielkanocne na opolskim rynku.
Za organizację imprezy odpowiadali kucharze i wolontariusze z różnych stowarzyszeń i organizacji.

Zdaniem Małgorzaty Kozak, wicedyrektorki Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Opolu i współorganizatorki, w śniadaniu wzięło udział około 2,5 tysiąca osób.

- Liczby są wręcz przerażające, jeśli chodzi o to, co zjadamy przede wszystkim, bo bardzo dużo potrafimy zjeść tutaj na śniadaniu. Dla przykładu powiem, wczoraj kluby seniora gotowały jajka w Centrum Aktywizacji Społecznej i przez siedem godzin kobiety obierały te jajka. To wyglądało podobnie, jak kiedyś kobiety spotykały się i skubały pierze - było darte pierze.

Uczestnicy chwalili nie tylko poczęstunek. - Kiedy przechodziłam wokół, już widziałam piękne pisanki, więc jest na czym oko zawiesić. Mąż cierpliwie czeka w kolejce po żurek, ale jest w czym wybierać, jeśli chodzi o inne potrawy również - i na słodko, i na słono.

- Bardzo ciekawie wygląda to wszystko. Można zobaczyć folklor, poczęstować się i skosztować wielu potraw. Do tego są bardzo ładne pisanki, dlatego przyjemnie jest popatrzeć, a do tego pogoda dopisała.

Arkadiusz Wiśniewski, prezydent Opola, jak co roku nalewał porcje żurku.

- Jak Wielkanoc to nie można bez żuru. Ja jestem wielkim fanem tej zupy, również wkładki w postaci białej kiełbasy czy jajek. Wszystko to kojarzy się ze świętami, więc przyjemnie jest jeść to. Oprócz tego ja lubię na świątecznym stole wszelkie sałatki warzywne, które zresztą sam często robię. Mieszam różne warzywa, do tego na przykład majonez. Przyznam się również, że mnie z Wielkanocą kojarzą się także jajka niespodzianki z zabawkami w środku.

Kamil Klekowski, szef kuchni z Akademii Kulinarnej Ad Gustum, przyrządził jajecznicę z 1200 jajek na żywym ogniu.

- Mamy tu prawie pięć kilogramów masła, do tego cebulka, szczypiorek i przede wszystkim żywy ogień, bo cała "afera" plenerowa ma zrobić fajny klimat. Myślę, że na ścięcie tylu jajek potrzeba około piętnastu minut. My specjalnie mamy dość mały ogień, aby ona nie ścięła się na raz. Chodzi o spokojne mieszanie i nadanie jej kremowości oraz delikatności. Mnie do doprawienia jajecznicy wystarczy jedynie sól.

Na rynku było też mnóstwo stanowisk z warsztatami oraz w namiocie wiele zróżnicowanych konkursów dla uczniów.
Małgorzata Kozak
Uczestnicy
Arkadiusz Wiśniewski
Kamil Klekowski
VII Opolskie Śniadanie Wielkanocne

Zobacz także

2024-05-31, godz. 17:46, Wiadomości z regionu Festiwal w Opolu na Krajowej Liście Niematerialnego Dziedzictwa. Rusza zbiórka podpisów Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu na Krajowej Liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego? Wszystko jest możliwe. Jednak potrzebna jest do tego opolska widownia, a dokładnie jej podpisy pod inicjatywą. W czasie festiwalu wśród… » więcej 2024-05-31, godz. 17:38, Wiadomości z regionu Most Groszowy w Opolu już w festiwalowej odsłonie Tradycją już się stało, że Most Groszowy w Opolu jest muzycznie przystrajany i kilka godzin przed pierwszym koncertem festiwalowym uroczyście otwarty. Tak też było i tym razem. » więcej 2024-05-31, godz. 17:07, Wiadomości z regionu 61. KFPP. Pierwsze oceny Debiutantów? Elżbieta Zapendowska dla Radia Opole Festiwalowi Debiutanci już podczas próby generalnej byli bacznie obserwowani przez członków jury, które wieczorem zdecyduje o tym, do kogo powędruje nagroda im. Anny Jantar. Trenerka wokalna Elżbieta Zapendowska w rozmowie z naszą… » więcej 2024-05-31, godz. 15:15, Wiadomości z regionu Batony i pompony poszły w ruch. W Kędzierzynie-Koźlu rozpoczęły się mistrzostwa Polski mażoretek Rekordowa liczba - 1900 uczestników - reprezentujących 96 zespołów z całego kraju bierze udział w jubileuszowych 25. mistrzostwach Polski mażoretek w Kędzierzynie-Koźlu. Przez trzy dni w hali Azoty zawodniczki w poszczególnych grupach… » więcej 2024-05-31, godz. 14:18, Wiadomości z regionu Radosław Sobolewski oficjalnie trenerem Odry Opole Radosław Sobolewski został nowym trenerem piłkarzy Odry Opole. Z klubem z Oleskiej podpisał kontrakt do końca sezonu 2025/26. Na stanowisku szkoleniowca zastąpił Adama Noconia, z którym po przegranym barażu o ekstraklasę z Arką… » więcej
103104105106107108109
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »