Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-11-28, godz. 17:00, Wiadomości z regionu Kierowcy MZK w Opolu szkolili się w prowadzeniu elektryków. "Tu jest tak cicho" Kilkunastu kierowców opolskiego MZK przeszło szkolenie z prowadzenia i obsługi autobusów elektrycznych, które w najbliższym czasie wyjadą na ulice Opola. Dla przyzwyczajonych do prowadzenia autobusów spalinowych to zupełnie nowe doświadczenie… » więcej 2023-11-28, godz. 14:30, Kultura i rozrywka Warto było walczyć. Premiera filmu dokumentalnego "Brońmy swego Opolskiego" 'Brońmy swego Opolskiego' - to tytuł filmu dokumentalnego o wydarzeniach sprzed 25 lat. Pokaz premierowy odbył się podczas dzisiejszej (28.11) sesji sejmiku. » więcej 2023-11-27, godz. 20:27, Sport i turystyka Nieskuteczna pogoń. "Gwardziści" przegrywają z Wybrzeżem Gdańsk Piłkarze ręczni Corotop Gwardii Opole nie będą miło wspominali podróży na północ Polski, gdzie rywalizowali z Energą Wybrzeżem Gdańsk. W meczu 13. serii Orlen Superligi górą okazali się gospodarze, którzy pokonali opolską… » więcej 2023-11-27, godz. 19:45, Wiadomości z regionu Co z piratami z opolskich ulic? "Działamy, wiemy o tym" - odpowiada policja [INTERWENCJA] - Zapewniam, że nie jesteśmy bierni - tak mł. asp. Przemysław Kędzior z Komendy Miejskiej Policji w Opolu odpowiada na interwencję Radia Opole. Chodzi o pirackie rajdy samochodowe po ulicach stolicy województwa. Miłośnicy szybkiej… » więcej 2023-11-27, godz. 16:55, Wiadomości z regionu Jest zabytkiem i... basta. Opolska "tekatka" od dziś jest pod ochroną konserwatorską Od emerytury do zabytku droga okazała się bardzo szybka. Zgodnie z zapowiedziami Opolski Wojewódzki Konserwator Zabytków wpisał dziś (27.11) do rejestru zabytków parowóz stojący na rewitalizowanym placu im. Kory Jackowskiej przed… » więcej
295296297298299300301
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »