Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-12-06, godz. 07:52, Wiadomości z regionu Zimą w zoo też jest ciekawie. Można spotkać "prawie" yeti Zima w zoo wcale nie jest mniej atrakcyjna niż wiosna - przekonują opiekunowie zwierząt z opolskiego ogrodu. Co prawda część mieszkańców przebywa na zimowiskach i nie zobaczymy np. ibisa, kukabury czy argusa malajskiego, ale na spotkanie… » więcej 2023-12-05, godz. 19:30, Wiadomości z regionu "Wolontariat uzależnia". Opole nagrodziło tych, którzy pomagają bezinteresownie Działają, pomagają, wspierają, a dziś (05.12) w Międzynarodowym Dniu Wolontariusza zostali nagrodzeni. W Państwowej Szkole Muzycznej w Opolu zorganizowana została gala, podczas której uhonorowano mieszkańców. » więcej 2023-12-05, godz. 18:00, Wiadomości z regionu Sezon na choinki otwarty. "Coraz mniej kradzieży drzewek w lasach" Cięte, w doniczkach, a może sztuczne - to coroczny dylemat wybierających choinki na święta. » więcej 2023-12-05, godz. 13:30, Wiadomości z regionu Opole: "Wodna Nuta" ponownie otwarta. Władze MOSiR-u liczą, że tym razem na długo Po ponad dwóch tygodniach przymusowej przerwy kryta pływalnia 'Wodna Nuta' w Opolu znów jest czynna. Przypomnijmy, została zamknięta 21.11 z powodu usterki jednego z elementów uzdatniania wody. Prace konserwacyjno-naprawcze zostały… » więcej 2023-12-05, godz. 11:30, Wiadomości z regionu 38-latek z Opola ponownie trafił do aresztu za posiadanie narkotyków W mieszkaniu przechowywał kilkaset gramów różnych narkotyków, w tym między innymi amfetaminy i klefedronu. Mowa o 38-letnim mężczyźnie, który został zatrzymany przez opolskich funkcjonariuszy. Opolanin przyznał się do stawianych… » więcej
279280281282283284285
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »