Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-12-14, godz. 13:45, Wiadomości z regionu Śledztwo jest "w sprawie". Prokuratura po raporcie NIK ws. nieprawidłowości w czasie pandemii Dwa główne wątki ma śledztwo prowadzone przez Prokuraturę Rejonową w Opolu po zawiadomieniu NIK o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez byłego wojewodę Adriana Czubaka w czasie pandemii COVID-19. » więcej 2023-12-14, godz. 10:16, Wiadomości z regionu Kolejarz Opole bez licencji. "Odwołamy się i na pewno wystartujemy w przyszłorocznych rozgrywkach" Kolejarz Opole znalazł się na liście klubów, które nie otrzymały licencji na start w II lidze żużlowej w roku 2024. » więcej 2023-12-14, godz. 08:25, Wiadomości z regionu Muzeum na stadionie? Plany już są, koncepcji jeszcze nie ma - Odra Opole ma bogatą historię i z pewnością dobrym miejscem pokazania tej historii byłby powstający stadion - powiedział w programie 'Kto rano wstaje z Radiem Opole' Tomasz Lisiński, prezes Odry Opole. Klub powstał w 1945 roku. » więcej 2023-12-13, godz. 20:33, Sport i turystyka Szczypiorniści Gwardii Opole z kolejną ligową porażką na koncie Piłkarze ręczni Corotop Gwardii Opole doznali czwartej z rzędu porażki w rozgrywkach Orlen Superligi. W 16. serii rozgrywek podopieczni trenera Bartosza Jureckiego przegrali na wyjeździe z Grupą Azoty Unią Tarnów 26:29. » więcej 2023-12-13, godz. 20:00, Wiadomości z regionu 15 wizji "nowego" placu Adama Mickiewicza w Opolu. To efekt kooperacji rady dzielnicy z Politechniką Opolską [ZDJĘCIA] Przepytali mieszkańców o oczekiwania, a potem swoje wizje przelali na projekt. Studenci architektury Politechniki Opolskiej przygotowali propozycje nowego zagospodarowania placu im. Adama Mickiewicza w Opolu, sąsiadującego dodajmy z wydziałem… » więcej
271272273274275276277
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »