Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2024-01-08, godz. 19:00, Wiadomości z regionu Przed nami wyjątkowo mroźna noc. Nie bądźmy obojętni na drugiego człowieka! Rośnie liczba zgłoszeń do straży miejskiej w Opolu ws. osób bez dachu nad głową, które nocują po pustostanach, piwnicach czy na ogrodach działkowych. Opolscy strażnicy regularnie odwiedzają te miejsca. » więcej 2024-01-08, godz. 18:00, Wiadomości z regionu Moc atrakcji podczas ferii zimowych w Opolu. "Nie będzie nudy" Wiele atrakcji czeka na dzieci i młodzież podczas ferii zimowych, które rozpoczynają się w przyszły poniedziałek (15.01). » więcej 2024-01-08, godz. 18:00, Sport i turystyka Przed nami 8. Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych "Tropem Wilczym" w Opolu. Ruszyły zapisy Choć do imprezy jeszcze dwa miesiące, już można się zgłaszać. Ruszyły zapisy do 8. edycji Biegu Pamięci Żołnierzy Wyklętych 'Tropem Wilczym' w Opolu, który odbędzie się w niedzielę 3 marca. Zgłaszać można się przez stronę… » więcej 2024-01-08, godz. 14:10, Wiadomości z regionu Wypadek w Zimnicach Wielkich. Na drogach jest ślisko Mamy utrudnienia na DK 45 w Zimnicach Wielkich. Jak poinformował dyżurny Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Opolu, tuż przed 13 doszło tam do zderzenia trzech samochodów osobowych. Na razie nie mamy informacji o poszkodowanych… » więcej 2024-01-08, godz. 11:51, Sport i turystyka Odra Opole rozpoczęła przygotowania do rundy rewanżowej Fortuna 1. Ligi Piłkarze Odry Opole rozpoczęli przygotowania do rundy wiosennej sezonu 2023/24 rozgrywek Fortuna 1. Ligi. Wczoraj (07.01) zawodnicy niebiesko-czerwonych na obiektach Politechniki Opolskiej przeszli testy biegowe. » więcej
255256257258259260261
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »